Peder Jensens bok Vitne til vanvidd har mange gode poenger formulert i korte setninger. En av disse setningene er aktuelle i disse dager:

Myndighetene kan eller vil ikke hindre et stort antall menneskerfra å trenge seg inn i ditt land, men de kan og vil regulere fettinnholdet i din yoghurt. 

Langrennsportens beste utøvere har akkurat gjennomført Ski Tour Canada. En av arrangementets store sponsorer har vært en sveitsisk osteprodusent. De norske utøverne har ved siden av pengepremier vunnet store ostebiter. Disse ostene er det straffbart å frakte hjem til Norge fordi Canada ikke er i Europa. Utøverne har vunnet samme type ost i Europa, og da er det helt greit å frakte den inn til Norge.

«Tollvesenet vil beslaglegge slike matvarer, og på grunn av mulig smittefare for norske husdyr vil de bli sendt til forbrenning. I tillegg risikerer du å bli politianmeldt.»

—-

– Jeg har tatt en runde med Mattilsynet om dette i dag, og regelverket er helt klart. Hvor osten er produsert har ingen betydning, når den kommer fra Canada er den å betrakte som en hvilken som helst matvare fra land utenfor EU/EØS. Den kan dermed ikke importeres.

Mye tyder på at det er lettere å komme som IS-kriger fra Syria til Norge, enn å ta med seg en vaskeekte sveitserost som har vært en tur innom Canada.

Det er ikke kun fettinnholdet i yoghurt politikerne vil bestemme. Det er også bestemt at det er kriminelt å innføre lovlig ost til Norge hvis den har vært en tur over Atlanterhavet.VG

swiss cheese

Ost er skumle greier.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂