Basert på erfaringene med visum-frihet for Balkan-landene sier den bayerske innenriksministeren Joachim Herrmann at visumfrihet for tyrkere vil utløse en ny innvandringsbølge. Han mener det er meningsløst å stenge Balkan-ruten samtidig som man åpner en hoveddør inn til Europa for alle tyrkere, herunder kurderne, som ikke har det lett og kan ha gode grunner for å ønske seg vekk.

joachim.herrman.bayern.

 

Agreeing to a refugee deal with Turkey that offers Ankara visa exemptions will set off a new wave of migration from Kurdish areas of Turkey, Bavarian interior minister Joachim Herrmann said on Thursday.

Speaking to the Rheinische Post, the conservative Bavarian politician said that it is in Germany’s interest to reach an agreement with Turkey, but that «we must not concede too much to them.»

Herrmann noted that when Germany did away with visa requirements for Balkan states in 2009, the number of asylum applications from these countries «exploded».

Turkey is pushing for a deal with the EU which would impose tighter controls along its sea border to prevent refugees entering Greece, in exchange for a relaxation of visa restrictions for Turkish citizens seeking to enter the 28-member union.

«We shouldn’t bring a new refugee wave into the country by agreeing to abolish visa restrictions for all Turkish citizens including Kurds,» Herrmann said.