Ulla Nørtoft Thomsen gjør en fremragende tolkning av Michel Houellbecqs roman Underkastelse, som symboltungt utkom dagen før Kouachi-brødrene massakrerte Charlie Hebdo-redaksjonen. Hun påpeker noe som ligger fjernt fra det norske forsøk på å inkorporere islam i en ny norsk virkelighet: - Overgangen til islam ikke en bevægelse væk fra den sekulære materialisme og ind i en religiøs åndelighed. Islam er snarere det logiske næste skridt, fuldendelsen af det irreligiøse og amoralske liv. En energisk konstant løber fra bogens første sider og helt uhindret ind i det nye liv som konvertit: den forfinede smag for mad, vin og sex. Han kan få både purunge Mariaer i ”lavtaljede jeans og en Hello Kitty-t-shirt” (233) og buttede, 40-årige Marthaer, der kommer med udsøgt mad og vin. Lydige og underdanige. Det er ikke en biting. Det er kun kapitlet om polygami, Françoir interesserer sig for og ønsker uddybet efter at have læst om islam. Han får at vide, at han på basis af sin høje status er berettiget til mindst tre koner og at der ikke sjuskes med de æstetiske kvaliteter hos en Sorbonne-professors koner. De vil blive studeret af ”ægteskabsstiftersker” (281), han vil ikke blive skuffet.
Bli abonnent eller logg inn – hvis du allerede er abonnent – for å lese denne artikkelen. Pluss-artikler blir frigitt 24 timer etter publisering. Arkiverte artikler er forbeholdt abonnenter.

Les også

-
-
-
-
-
-