Den ellers så sindige svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp bruker sterke ord for å beskrive situasjonen i de innvandrertunge bydelene. Politiet har slått alarm og Ranstorp backer dem. Noe er ved å gå alvorlig galt i Sverige.

magnus_ranstorp_terror_expert_1

Ranstorp forsker på terror og radikalisering ved det svenske forsvarsakademi,.

”I de værste områder har ekstremister overtaget, mens svenskerne apatiske ser til. Hele retsfølelsen og trygheden er truet af, at politiet er ved at bukke under, og det ser kun ud til at blive værre,” siger han.

”Politiets situation er et symptom på et større samfundsproblem, hvor kløfterne er blevet enorme, men det betyder ikke, at der bliver reageret. De almindelige svenskere sidder i centrum af storbyerne og nægter at se, hvad der sker, for i deres verdensbillede er der ingen problemer,” siger han.

Magnus Ranstorp sammenligner holdningen til politiets problemer med holdningen til indvandring og asyl. Han peger på, at det først var, da Sverige i efteråret dagligt modtog over 2000 asylansøgere, at politikerne lukkede grænserne.

”Advarselssignaler rækker ikke, og der skal ske et totalt kollaps hos politiet, før det ændrer noget. Vi står i en katastrofal situation med voksende kløfter mellem indvandrerne i forstæderne og resten af samfundet. Det skaber højreekstremisme og islamisk radikalisering,” vurderer han.

Tausheten splitter

Paulina Neudin, som skriver for Göteborg-Posten og Svenska Dagbladet, sier Sverige er en splittet nasjon. Det som splitter er tausheten. Noen vil ikke snakke om problemene, andre ser dem, men har få muligheter til å ytre seg. Det er usvensk at politiet sier fra.

”Det er nyt, at politiet advarer åbent om situationen, og det udtrykker en total desperation for den farlige udvikling i de radikale forstæder, hvor man skal have skudsikker vest på for at hjælpe syge mennesker. Det er alvorligt, men tavsheden splitter Sverige ad, skaber ekstremisme og dystre udsigter for fremtiden,” siger Paulina Neuding.

http://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/svensk-politi-presses-af-bander-vores-retssystem-er-truet-af-kollaps

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.