Terrorforsker mener Moskva-angrepet kan inspirere til nye angrep. 

– Denne typen fremgangsrike terrorangrep kan inspirere andre til å gjøre noe lignende, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Frankrike hevet søndag beredskapsnivået som en følge av Moskva-angrepet. Her hjemme i Norge har Politidirektoratet innført en midlertidig bevæpning i påsken.

– Det finnes en viss copycat-effekt, sier Ranstorp.

IS-Khorasan er en egen IS-gren i Afghanistan. De sees på som ekstremt brutale.

Ranstorp, som anses å være én av Nordens fremste terrorforskere, sier til svenske medier at gruppen har både vilje og kapasitet til å begå store og ekstreme terrorangrep.

– De snakker om det å slakte de kristne. Det ligger et religiøst motiv bak og det handler om at man før dommedag skal opprette et kalifat i Afghanistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadsjikistan, Usbekistan, Iran og Bangladesh, sier Ranstorp til svensk TV 4.

Ranstorp sier at IS-Khorasan har via sine propagandakanaler oppfordret til angrep på både svensker og nederlendere i 2023.

– I 2023 ble det oppfordret til å drepe ulike personer med ulike kategorier. Det var alt fra politi og sikkerhetspersonell til å begå angrep på kjøpesentre, festivaler og konserter. Men det har vært mange grupper som har truet Sverige i forbindelse med koranbrenning, både IS og al-Qaida, sier terrorforskeren.

Selv om det ikke foreligger konkrete trusler mot Norge og nordmenn, så er Politidirektoratets beslutning om en midlertidig bevæpning i påsken basert på en oppdatert trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

PST trekker fram kirker og kristne forsamlingssteder som aktualiserte mål i den ugraderte trusselvurderingen «Folkesamlinger og arrangementer i 2024 (U)», som ble publisert på mandag.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.