Nytt

Egyptiske spesialstyrker tar oppstilling etter selvmordsangrepet ved kirken i Alexandria palmesøndag. (Foto: Reuters/Fawzy Abdel Hamied)

Palmesøndag advarer Politiets sikkerhetstjeneste mot terror i Norge i påskehøytiden. PST påpeker at ISIL har påtatt seg ansvaret for kirkeangrepene i Egypt.

PST hevet i dag trusselnivået –  foreløpig for de neste to månedene. Benedicte Bjørndal forklarte bakgrunnen på PSTs pressekonferanse i dag.

– Det blir stadig vanskeligere å ta seg inn i Syria og Irak for å slutte seg til Al Qaida og IS, sa PST-sjef Bjørndal:

– I norsk sammenheng har vi innledet den kristne høytiden påske, og vi nærmer oss mai måned med mange helligdager og merkedager. ISIL har i dag, palmesøndag, påtatt seg ansvaret for to angrep mot kristne kirker i Egypt.

– I den siste utgaven av ISILs magasin i 2016 oppfordres det nettopp til angrep mot festivaler og markeringer i forbindelse med høytider, merkedager og helligdager. Dersom enkeltpersoner skulle ønske å gjennomføre angrep i Norge, viser forskning at slike personer ofte forteller om sine planer til personer de er fortrolige med, enten det er familier, venner, kolleger, terapeuter, lærere eller andre.

– Det betyr at det er viktig at allmenheten er kjent med dette, og at eventuelle bekymringer av denne typen meldes til politiet, for å styrke samfunnets evne til å avverge, sa Bjørndal.

Fredag innførte Politidirektoratet midlertidig bevæpning i de største byene i Norge, samt på Gardermoen flyplass.

Det ble gjennomført på bakgrunn av terrorangrepet i Sverige, der Rakhmat Akilov kapret en lastebil og meide ned mennesker i Stockholm.

 

NRK: PST: Sannsynlig med terrorangrep i Norge de neste to månedene