Nytt

To kirkeangrep på samme dag, på en høytid som Palmesøndag, og to dager etter terroren i Stockholm: Intensiteten i angrepene øker, og Europa må begynne å forstå sammenhengen.

Det ropes på samhold i Sverige, at man skal stå sammen, men man glemmer å stå sammen med kopterne i Egypt. For jihadister er kristne fienden og europeere må forstå at jihadistene ser på dem som vantro og kristne som fortjener døden. Det hjelper ikke å insistere på at man ikke er troende. Det gjør ingen forskjell.

Frekvensen i antall angrep øker, både i Egypt og i Europa. Kristne er myke mål, det samme er sivile i europeiske byer.

Minst 25 ble drept da det gikk av en bombe i St. Georg-kirken i Tante nord for Kairo. Mange av de drepte og sårede er barn.

I St.Mark-katedralen i Alexandria sprengte en selvmordsbomber seg selv i luften like utenfor. Pave Tawadros II var til stede, og kanskje vaktholdet forhindret selvmordsbomberen å komme inn. Av seks drepte var tre politifolk. 21 ble såret.

To angrep på en dag sier noe om intensitet og evne: Jihadistene kan og de vil.

Pave Frans er ventet til Egypt i nær fremtid. Så sent som fredag sa en talsmann for den katolske erkebiskopen av Kairo at paven gjerne ville vise at det er trygt å besøke Egypt. Han skal møte både president Sisi, Tawadros II og stormuftien av al-Azhar-universitet.

Da katedralen i Alexandria ble bombet i forbindelse med julen 2011 var det et sjokk. Bombing av gudstilbedere under høytiden var å overskride en grense. 21 ble drept den gang.

Nå kommer angrepene tett: I desember ble 28 drept da en selvmordsbomber sprengte seg i St. Markus-katedralen i Kairo. IS påtok seg ansvaret.

Det er et viktig trekk som har skjedd siden 2011: IS er blitt sterkere.

De står sterkt i det nordlige Sinai og de vender i økende grad sine våpen mot de kristne. I februar er mange kristne drept i El Arish og de gjenværende har måttet flykte til Ismailia.

IS tenker kanskje at når de blir påført nederlag og trengt tilbake i Irak og Syria skal de slå tilbake mot myke mål der de kan: Enten det er kristne i Egypt eller svensker.

Jihadistene angriper foruten kristne politi og soldater. Sist måned ble 13 soldater såret under et angrep på en politiskole. Mange er drept i Sinai. Soldatene er mer opptatt av å beskytte seg selv enn de kristne.

Vestlige myndigheter snakker ikke om at jihadistene fører krig og at deres egne befolkninger er inkludert. Folk forstår ikke sammenhengen mellom Egypt og Stockholm.

Det er ubehagelig å innse at man har felles interesse med president Abdel Fattah el-Sisi.