Nytt

Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.

– Norsk politi setter liv i fare når polititjenestemenn ikke bærer våpen, mener Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund. Han krever midlertidig bevæpning over hele landet etter de siste terrorangrepene.

Bolstad har tidligere gått inn for en generell bevæpning av norsk politi. Nå mener han det haster med å få på plass midlertidig bevæpning.

– Plutselig dukker det opp, og da er det, som vi i Politiets Fellesforbund tidligere har sagt, at tid kan utgjøre forskjellen på liv og død. Slik situasjonen er nå, gambler man faktisk med liv, sier han.

Hva hadde skjedd i Norge?

Bolstad er bekymret for hva som ville ha skjedd dersom politiet sto overfor en tilsvarende situasjon som i Barcelona på torsdag eller som i Åbo fredag.

– Det er basert på den endrede trusselvurderingen fra PST, der det kommer tydelig frem at vi må regne med en terrorhandling i Norge i 2017. Stort klarere kan man ikke få sagt det.

Støtte fra Oslo-politiet

Bolstad får støtte fra stabssjefen i Oslo-politiet, Johan Fredriksen, som også er bekymret. Han peker på terroren i Spania og i Finland:

– Det er begrunnet i hendelsene vi ser rundt oss, og vi ser tre eksempler nå hvor politiet har stoppet en pågående drapshandling ved å ha umiddelbar tilgang på våpen. Det tenker jeg kan utgjøre en forskjell for vårt samfunnsoppdrag, sier han.

I Spania kjørte terroristene på en politibil, og skal ha løpt videre med kniver og en øks i hendene. En politimann skjøt og drepte fire av terroristene.

– Liker ikke formuleringen

Men i politidirektoratet ser de ingen grunn til å endre bevæpningen, og beredskapsdirektør Knut Smedsrud sier dette til påstanden om at de gambler med liv:

– Jeg liker ikke den måten å formulere det på.

Samtidig innrømmer Smedsrud at det er et vanskelig spørsmål.

 

NRK: Tar til orde for bevæpning etter terrorangrepene i Europa