Regjeringens skepsis til politifolkenes ønske om bevæpning illustrerer nok en gang avstanden mellom personer som gjør reellt arbeid, og administratorer eller teoretikere.

Der førstnevnte påpeker konkrete problemer de selv har vanskeligere for å løse i mangel av egnede virkemidler, henfaller de sistnevnte til spekulasjon og tomprat for å støtte eller begrunne et vedtak som er konsekvensfritt for dem selv.

Praktikeren:

Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund er skuffet over at regjeringen virker å ha konkludert i saken. Han sier det er klare tilbakemeldinger fra polititjenestemenn at de ønsker våpen i beltet.

– I flere situasjoner er tid lik liv. Ta et eksempel: Du kommer til en høyblokk i Oslo. Så står det der en mann som vil skyte kona, barnet sitt eller naboen for den saks skyld. Da hjelper det ikke med framskutt lagring i bilen, sier han.

Teoretikeren:

Professor Johannes Knutsson ved Politihøyskolen er på sin side svært glad for regjeringens nei til generell bevæpning.

– Det norske folket bør være veldig fornøyd med dette. En generell bevæpning av politiet vil føre til flere avfyrte skudd, flere skadde og flere drepte. Man kan også stille spørsmålet, vil man leve i et samfunn der politiet er bevæpnet eller i et samfunn der de ikke er det. For meg er svaret nokså selvsagt, sier Knutsson.

Administratoren:

Jeg kan selvsagt ikke garantere at politiet for all framtid vil gå uten våpen. Men det vil ikke bli en generell bevæpning av norsk politi med det første, sier statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet til Dagsavisen.

Man kan lure på om personene som ikke er i førstelinje, overhodet interesserer seg for realitetene på bakken, sånn rent bortsett fra at de opptrer nedlatende overfor politifolkene. Det blir ikke færre våpen blant kriminelle fordi politiet ikke får bevæpne seg, og respekten for politiet synes ikke å ha økt blant kriminelle.

Staten har ikke lenger voldsmonopol, dens høye tjenestemenn har derimot dialogmonopol — uten å se det som noe problem at de bare snakker med seg selv.

 

NRK: Regjeringen ønsker ikke bevæpnet politi i Norge