Nytt

Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold har snudd i synet på bevæpning. Nå mener han politifolk må ha våpenet ved hofta.

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener det er historisk at politimesteren nå ønsker generell bevæpning av politiet.

– Når situasjonen som våre mannskaper og publikum har endret seg slik det har nå, med terror, kniv og våpen, så tror jeg det er riktig at vi bevæpner mannskapene, sier politimester Hans Sverre Sjøvold til TV 2.

– Det betyr egentlig våpen på hofta?

– Ja, det betyr våpen på hofta.

– Dette har ikke du ment tidligere?

– Nei, og situasjonen har heller ikke vært slik den er nå. Vi er på jobb for å beskytte publikum, men vi må også sørge for at egne mannskaper har mulighet til å beskytte seg, sier Sjøvold.

Hans Sverre Sjøvold.

Han var til stede da politiet i Oslo deltok på en stor kontraterrorøvelse foran Stortinget mandag. Scenarioet de øvde på, ligner på det man har sett flere steder i Europa nylig: Gjerningspersonen kjører på folk med bil og bruker kniv til å angripe andre.

– I en slik situasjon må politiet skyte bilføreren med en gang. Da nytter det ikke å fomle og finne et magasin eller låse opp et skytevåpen fra et skrin, mener Sjøvold.

Et regjeringsoppnevnt utvalg konkluderte i vår at norsk politi bør være ubevæpnet. Justisdepartementet har sendt saken ut på høring. Politimesteren i Oslo er kritisk til utvalgets konklusjon, og har gjort klart hva han mener i høringsrunden.

– Bevæpningsutvalget har ikke tatt med seg den terror-situasjonen som har vært de siste årene. Så jeg synes faktagrunnlaget de bygger på er noe sviktende, sier Hans-Sverre Sjøvold.

 

TV 2: Politimesteren i Oslo snur: Vil ha bevæpning