Stikk i strid med tidligere rapporter om at ungdomskriminaliteten er på vei nedover, så melder Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold at det ikke går så bra allikevel. Tidligere i august ble vi fortalt at det var nærmere 100 gjenger som herjet i Oslos gater.

Politimesteren sier at problemet ligger i «bosetting av nye borgere av dette landet». Vi bør ikke ha store konsentrasjoner i byene, sier han.

– Det vi ser nå er at vi har mye rotløs ungdom som begår kriminalitet og selger narkotika. Det er de klassiske problemene her, med språkvansker, men også skolegang som er manglende, sier politisjefen.

Oslo gjeng1

Dette er et lite hyggelig syn når man bare skal ned for å kjøre T-banen hjem. «Byen med det store hjertet» er blitt til «byen med den store kniven».

Sylvi Listhaug deler politimester Hans Sverre Sjøvolds bekymringer. Hun har vært på tur på Grønland med Sjøvold og NRK.

– Vi ser barn som driver gatelangs her, som bor i kommunale boliger under svært vanskelige forhold. Det er store familier i små leiligheter, sier Listhaug.

Men det er vel ikke bare størrelsen på leilighetene (som er bygget for norske familiestørrelser) som er problemet. Det er også kulturforskjeller og foreldrenes mangel på interesse. I tillegg kommer logistikken. Hvis du har syv barn og bor i Oslo sentrum, hvordan i all verden skal du holde styr på hvor alle er og hva de driver med til enhver tid? De fleste synes dette er vanskelig nok med 2-3 barn.

Store barneflokker med lite integrerte foreldre er mer enn en stor utfordring for samfunnet. Hvert enkelt barn kan bare få så mye oppmerksomhet og støtte i et klasserom med 30 andre elever. Og oppdragelsen av barna er nå først og fremst foreldrenes ansvar. Det er selvfølgelig også et problem at sosiale stønader premierer familier med store barnekull. Særlig hvis de allerede mangler et eget inntektsgrunnlag. Slik fortsetter man å forsterke problematikken.

Sylvi

Sylvi Listhaug er også bekymret for utviklingen i byen.

– Vi kan ikke stikke hodet i sanden når politiet påpeker at utviklingen går i feil retning. I Sverige har de prøvd den andre varianten, og der har det utviklet seg til helt uhåndterbare forhold. Her må vi ta kontroll, sier Listhaug.

Andre vet hvem de skal skylde på og Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke snau. Han mener Listhaug selv har deler av skylden for at fattigdom og kriminalitet har samlet seg på ett sted i byen.

YXs0J3OCSx0nbdiLTzKfQgScZDqrumELBPLTmJsTZI3g

Frekkasen.

– De ungdommene som lager trøbbel på Grønland har vokst opp og levd hele sitt liv i et Oslo styrt av Listhaug. Frp har hele ikke løftet en finger for å bedre forholdene i kommunale boliger, sier Moxnes, som mener en god boligpolitikk vil være preventivt.

– Vi må spre folk utover byen. Lar man markedet bestemme får man en opphoping av fattigdom og kriminalitet på ett sted, sier Moxnes.

Så på venstresiden så tror man altså fremdeles at bare man har bra nok bolig, så blir man flink på skolen og ikke kriminell. Dette skal naturligvis betales av nordmenn som ikke lenger føler seg velkommen i nabolaget.

Forfordeling av grupper i samfunnet bidrar til ytterligere polarisering, for folk flest liker ikke at noen bare får mens andre bare må betale. Men det er kanskje umulig å se med med de kommunistiske Rødt-brillene på.

NRK

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂