Nytt

Oslos nye politimester, Hans Sverre Sjøvold, mener at tilreisende tiggere og åpne russcener er den største utfordringen i Oslo. Han beskriver en by med betydelige problemer.

En påkledning verdig en gjennomsnittsbyråkrat og tittelen «ekspedisjonssjef» er neppe egnet til å skremme vannet av byens kriminelle. Men Hans Sverre Sjøvold har tross alt brukt uniform lenger enn han har sittet bak kontorpulter.

Fra 1. september forsvinner han fra Justisdepartementets lokaler i Nydalen og trekker i politiantrekk igjen. Da er det han som får ansvaret for å gjøre Oslo trygg.

– Oslo er krevende

Hver uke bortvises 200 rus- misbrukere fra Oslo sentrum

En by med nærmere 90.000 anmeldte forhold i året, der ni av ti vinningsforbrytelser forblir uoppklart, voldtektsstatistikken skyter i været og 19 personer ble drept bare i fjor.

– Oslo har et volum og en kompleksitet i kriminaliteten som er unik i Norge. Det er krevende. Oslo-politiet har flere nasjonale oppgaver, som beredskapstropp og kongehuset. Samtidig er vår kanskje viktigste oppgave å skape trygghet der Oslo-borgerne faktisk er, sier Sjøvold.

Nettopp derfor trekker han frem synlig politi i det offentlige rom som en prioritering.

– Ordensutfordringene er tydelige i Oslo. Det er den byen folk ser, og den er preget av åpne rusmiljøer og tilreisende tiggere blant annet fra romfolket. Uansett hvor man kommer fra, kan man ikke urinere og gjøre fra seg på gaten og i offentlige parker, sier Sjøvold.

Flere organisasjoner reagerer sterkt på Hans Sverre Sjøvold uttalelser. Det ser ut til at noen mener at det er politiet selv som er problemet i Oslo.

– Vi har voldtektsbølger, ransbølger og alkoholiserte helgekvelder hvor store deler av Oslos befolkning skygger unna sentrum. Likevel vil politimesteren prioritere jaging av tiggere og rusmisbrukere fremfor å bekjempe alvorlig kriminalitet. Det synes jeg er et usannsynlig trist  utgangspunkt, sier Arild Knutsen.

Han er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk og kjent som talsmann for rusmisbrukeres interesser.

————————-

Den holdningen deler Kirsten Frigstad, leder for Kirkens Bymisjons hjelpetiltak 24Sju.

– Tigger- og rusmiljøene er en sosialpolitisk oppgave, og ikke en oppgave for politiet. Romfolk må på do som alle andre, og hva skal de da gjøre når de ikke har adgang noe sted, spør hun retorisk.

—————————

Hjelpeorganisasjonen Folk er folk mener det vil være «utrolig synd hvis politiet skal bruke store ressurser på å gå etter romfolk fordi de ikke har noe sted å gå på do».

Bjønnulv Evenrud, Folk er folk

– Hvis han er så opptatt av dette, er en veldig enkel løsning å sette opp toaletter. Så kan politimesteren bruke sine ressurser på viktigere oppgaver, sier Bjønnulv Evenrud, sekretær i hjelpeorganisasjonen Folk er folk.

Han mener at politimesteren først og fremst må ordne opp i egne rekker.

– Det vi har sett på gaten i vår, er ikke en rettsstat verdig. Det er ulovlige, koordinerte aksjoner med varebiler der politiet stjeler tingene til folk, og ubegrunnede bortkjøringer og bortvisninger av folk, sier Evenrud.

http://www.osloby.no/nyheter/Orden-pa-gaten-er-jobb-nummer-n-6935554.html