Regjeringen vil ikke ha generell bevæpning av politiet, og ser dermed bort fra anbefalingene fra Politiets Fellesforbund, PST, Riksadvokaten og politimesterne i de tre største byene.

Hvorvidt politiet bør gå med pistol i beltet har blitt heftig diskutert, også i regjeringsforhandlingene på Jeløya.

– Men nå er debatten lagt død, i hvert fall for de fire neste årene, sier Abid Raja (V) til NRK.

Han sier Venstre har blitt enig med regjeringspartiene om at det ikke blir noen generell bevæpning i løpet av denne stortingsperioden. Den fremforhandlede regjeringsplattformen åpner imidlertid for at politiet kan bevæpnes på spesielt utsatte steder, såkalt punktbevæpning:

– Dette skal innføres både av hensyn til tryggheten til folk flest, og av hensyn til politiet, sier justisminister Sylvi Listhaug.

En såkalt punktbevæpning innebærer en midlertidig bevæpning av politiet etter behov, slik det ble innført for en periode på Gardermoen før jul i fjor. Sentrum i de største byene er aktuelle steder for en slik type bevæpning av politiet.

Lederen for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier han er skuffet over nyheten om at regjeringen ikke vil innføre generell bevæpning.

– Det har vært tydelige tilbakemeldinger med tanke på behovet, og ikke minst fra dem som faktisk skal gjøre den tjenesten ute i gata. Med tanke på det så må jeg nok si at vi er skuffet, sier han.

Politiets Fellesforbund har lenge jobbet for å få på plass et fast bevæpnet politi over hele landet. I fjorårets høringsrunde fikk de også støtte av både PST, Riksadvokaten og politimesterne i de tre største byene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂