Bevæpnet politi. Foto: Geir Olsen / NTB

Politiet i hovedstaden innfører midlertidig bevæpning med ekstra oppmerksomhet på ulike samlingspunkter i påsken. Situasjonen oppfattes som truende.

Politiet gikk for to dager siden ut og meldte om at etaten ville være midlertidig bevæpnet over hele landet, fra onsdag 27. mars til tirsdag 2. april. Dette på grunn av det man betegner som en oppdatert trusselvurdering.

Document omtalte meldingen mandag, med særlig fokus på en opplevd trussel mot kirkene, se artikkel under.

− Politiets viktigste jobb er å trygge befolkningen. Selv om det ikke foreligger konkrete trusler, har politidirektøren etter en samlet vurdering besluttet midlertidig bevæpning for å sikre en best mulig beredskap gjennom påsken, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet, meldte politiet mandag.

I dag kommer politiet med en ny melding, der man spesifikt omtaler Oslo. Det er åpenbart at det er i hovedstaden at bekymringene er størst.

NTB melder om saken.

Fra politiet gjentas den opprinnelige opplysningen fra mandag om at det er innført midlertidig bevæpning over hele landet fra onsdag 27. mars til tirsdag 2. april.

Det presiseres at dette for Oslos vedkommende innebærer det at politiet vil ha både synlige og ikke synlige tiltak gjennom påskehelgen.

– Vi har iverksatt tiltak vi mener er nødvendig, sier Torgeir Lindstad, som er seksjonssjef for innsatsledelse og utrykningsenhet i Oslo politidistrikt, til NTB.

I en ugradert oppsummering av trusselvurderingen skriver PST at folkerike mål med få eller ingen sikringstiltak utgjør de mest utsatte terrormålene i Norge.

PST trekker blant annet fram kirker og kristne forsamlingssteder som aktualiserte mål under påskehøytiden. I Oslo er det en håndfull større kirker som skiller seg ut med ekstra godt besøk i påsken.

Lindstad forteller at politiet har god beredskap og kort responstid i denne perioden hvis noe skulle skje. Mye kan tyde på at ekstra mannskaper er på vakt, trolig også fra politiets spesialavdelinger.

– Og vi har ekstra fokus og oppmerksomhet på ulike samlingspunkter gjennom høytiden, sier han.

Politiet i Oslo har også opprettet forebyggende dialog med tros- og livssynssamfunn som hører til politidistriktet.

Både verdenssituasjonen og ikke minst Norges demografiske utvikling har gjort at påsken her i landet ikke er den samme som den mange kjenner fra tidligere tider.

Les også: 

Midlertidig bevæpning av politiet i påsken: Kirker framstår som aktualiserte terrormål

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.