Overvåkningsbilde av Omar El-Hussein, København-terroristen fra 2015, om bord på et undergrunnstog i forbindelse med en knivstikking i den danske hovedstaden den 22. november 2013. Foto: Dansk politi / Scanpix Danmark / NTB.

Over 100 innsatte i danske fengsler som har vært innrapportert for tegn til radikalisering, er blitt løslatt siden 2016, viser tall fra Danmarks kriminalomsorg som EkstraBladet har fått innsyn i.

I Danmark har både politiets og forsvaret etterretnings­tjenester lenge advart om problemstillingen, som har fått ny aktualitet etter terrorangrepet i Wien den 2. november.

Tidligere i år udgav PETs Center For Terroranalyse en vurdering af terrortruslen mod Danmark, og heri fremhæves netop den trussel, som radikaliserede indsatte kan udgøre ved løsladelse.

‘Radikaliserede, løsladte personer kan udgøre en terrortrussel allerede kort tid efter deres løsladelse. Herudover kan løsladte personer engagere sig i eksisterende islamistiske miljøer. PET har kendskab til enkelte tilfælde, hvor radikaliserede fanger i Danmark har haft kontakt til indsatte med relation til kriminelle miljøer, hvor der er adgang til våben,’ fremgår det af trusselsvurderingen.

Den 20 år gamle terroristen som drepte fire mennesker og skadet 23 andre i Wien, innen han selv ble skutt og drept av østerriksk politi, hadde tidligere vært fengslet etter å ha forsøkt å slutte seg til den islamske staten (IS) i Syria. 20-åringen ble ikke ansett som noen større sikkerhetstrussel, da han hadde fått gode skussmål etter avradikaliserings­programmet i fengslet.

Radikaliserte personer som er blitt løslatt fra fengsel, har begått flere terrorangrep i Europa de senere årene. Omar El-Hussein, terroristen som drepte to personer i to angrep med få timers mellomrom i februar 2015, var flere ganger blitt rapportert for radikalisering mens han satt fengslet for knivvold.

Lederen for Dansk Folkepartis (DF) gruppe i Folketinget, Peter Skaarup, er bekymret for det høye antallet radikaliserte som er løslatt:

– Jeg synes, det er et oprørende højt tal, siger retsordføreren, der vil bede regeringen forholde sig til opgørelsen.

– Man sidder med over 100 personer, der potentielt set kan gøre alvor af de tegn på radikalisering, der har været, og det viser, at den trussel, vi ser eskalere i Frankrig og Østrig, også kan udvikle sig her i Danmark, siger han og foreslår at give de pågældende elektronisk fodlænke på.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp formaner danske myndigheter til å følge godt med på hva løslatte radikaliserte foretar seg:

– Nogle af dem er muligvis farlige, og derfor er det vigtigt, at myndighederne følger op. Man må ikke lade dem ude af syne. Man skal opsøge dem, besøge dem og sikre sig, at de ikke pludselig udvikler en vrede og bliver en trussel, siger han og henviser til terrorangrebet i København i 2015, hvor Omar El-Hussein skød og dræbte to personer.

Da Omar El-Hussein ble løslatt fra fengsel, fikk hverken politiet eller etterretningstjenesten beskjed, men i dag blir politiet orientert ved alle løslatelser av radikaliserte, skriver Ekstra Bladet.

Omar El-Hussein, som ble skutt og drept av dansk politi etter terrorangrepene mot Krudttønden og en jødisk forsamling i København, begraves i Brøndby den 20. februar 2015. Foto: Rasmus Flindt Pedersen / Polfoto / AP / NTB.

 

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.