Nytt

Fengslene er stedet hvor muslimer radikaliseres meldes det fra flere vesteuropeiske land. I stedet for bot og bedring kommer fangene ut som jihadister. Nå slår danske fengselsbetjenter alarm, skriver Berlingske.

Radikalisering foregår i et alarmerende omfang i danske fængsler og arresthuse.

Det billede tegner en række af Fængselsforbundets tillidsfolk i en rundspørge, som forbundet har foretaget efter deterrorangreb i København 14. og 15. februar 2015, der ifølge politiet blev begået af den netop løsladte Omar El-Hussein.

..

»Man skal passe meget på med at stemple folk som radikaliserede,« siger Jesper Dalbye, som er tillidsmand i Statsfængslet i Vridsløselille:

»Men det er alarmerende, når indsatte ændrer adfærd over for vores kvindelige kolleger. Eller når de ændrer udseende eller bliver indesluttede og isolerer sig. Vi ser også upassende reaktioner på terrorangrebene i Europa – nogle synes, det er et hit.«

..

En anden af tillidsfolkene henviser også  i sin besvarelse til vinterens terrorangreb i Paris og København:

»Ved store episoder som i henholdsvis Paris og København forsøger enkelte klienter at opildne andre klienter til at øve hærværk i fængslet for på den måde at vise deres sympati. Klienterne har skrevet på vægge – ‘Support IS (Islamisk Stat, red.) med videre.«

..

Ann-Sophie Hemmingsen, som forsker i terrorbekæmpelse og militant ekstremisme ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, har analyseret de 13 terrorangreb, som har ramt Vesten de seneste tre år. Og hun forklarer fagbladet Fængselsfunktionæren, at ud af de 17 formodede gerningsmænd havde syv afsonet en fængselsstraf.

Imamer mot radikalisering
Men så skjer det merkelig at de samme betjententer som er alarmert over radikaliseringen, mener at imamer er botemiddelet. Har de stilt seg spørsmålet: Hva slags islam står imamene for? Så lenge det ikke er tema er det stor fare for at man følger samme oppskrift som Hadia Tajik: Gi de unge en Koran.
Politikerne går foran med linjen om at kun islam kan motvirke radikalisering. Belgia er det landet som har høyest antall krigere i Syria målt mot størrelsen på befolkningen. Likevel vil justisministeren ha mer religion i fengslene.
beliga.koen.geens.

Det er på den baggrund, at den belgiske justitsminister, Koen Geens, netop har præsenteret en ny plan mod radikalisering i fængslerne. De indsatte, som vurderes at kunne påvirke og hverve andre til terrorisme, vil man nu oprette særlige sektioner til i to belgiske fængsler. Men hovedsporet i den nye belgiske strategi er et forsøg på at »normalisere« de mildt radikaliserede ved at blande dem med de øvrige fanger, men med personlige følgere og en udvidet brug af imamer i de belgiske fængsler, fortæller Koen Geens om planerne til avisen Le Soir.

Imamerne spiller en »afgørende« rolle og vil blive »systematisk« inddraget i arbejdet, siger Koen Geens, hvis plan både involverer flere fastansatte og frivillige islamiske lærde i fængslerne.

Det var samme signal den franske justisminister kom med da han gikk inn for å doble antallet moskeer i landet, fra 2.000 til 4.000. Mer tradisjonell islam skal motvirke ekstrem islam. Hvis man ikke har fått med seg at mainstream-islam bruker de samme kilder som de ekstreme, er man utilgivelig dårlig informert.

Eksperter, medier og politikere har sammen skapt en forestilling om at mer islam kan motvirke ekstremismen. De kan komme til å bli overrasket.

Og Fængselsforbundet, der organiserer det uniformerede personale i Kriminalforsorgen herhjemme, mener også, at der er behov for en udvidet brug af imamer.

»Fængselsbetjentene er dybt afhængige af at finde ud af, hvad der foregår i de radikaliserede miljøer. Derfor er det klogt at samarbejde med flere moderate imamer eller andre, som har en hamrende god fornemmelse for, hvornår noget er ekstremt, og som der lyttes til,« siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.