Nytt

Beboerne i danske utkantområder har sett seg lei på at politiet aldri kommer når det er behov for dem. De danner borgervern. Tilliten til politiet er borte.

Ganske almindelige danskere er nu begyndt at patruljere efter vagtplaner i villakvarterer i aften- og nattetimerne og laver sms-kæder, så de kan komme hinanden til undsætning. I nødstilfælde er de klar til at foretage civile anholdelser af indbrudstyve og overfaldsmænd.

På Langeland har man allerede etableret et borgerværn, og i bl.a. Skibby ved Frederikssund og Nørre Alslev på Falster er man langt med planer om det samme.

»Hvad politiet ikke har formået, har vi selv gjort,« siger Jannik Mai fra Lohals på Langeland.

Berlingske Tidende har tidligere beskrevet, hvordan han oplevede at blive slået, selv om han havde vagthavende ved politiet i røret. Betjenten hørte overfaldet, men sendte alligevel ikke en vogn. Siden har Jannik Mai oprettet et vagtværn baseret på en telefonkæde af beboere, der alle er klar til at komme hinanden til undsætning.

»Vi er ikke et tæskehold. Slet ikke. Men vi er store nok til at sige fra og tage fat, hvis vores naboer eller vi selv bliver generet. Hvad skal vi gøre? Politiet kommer jo ikke, når vi ringer,« siger han.

Troen på politiet er væk

Tap av tillit til ordensmakten er et krisetegn. Da økes risikofaktorene radikalt. Man vet ikke hvem som er ute og passer på, ei heller hvem de møter. Mulighetene for at situasjonen kommer ut av kontroll er en annen enn når profesjonelle er på jobb. Forstår politikerne hva som skjer?

woman-walking-alone-night-426705

Folk ønsker å beskytte hverandre. Det må politikere og politi forstå. 

http://www.b.dk/forbrydelsen/lokale-borgervaern-erstatter-politiet