Tavle

På NRKs nyhetssending «Nyhetslunsj» 28.desember 12.15 kan vi høre blant annet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen si man må tenke utenfor boksen hva gjelder å gi husly til mindreårige asylsøkere. Tanken utenfor boksen denne gang er å la asylsøkere få plass på Folkehøgskolene rundt om i landet. Der kan de lære seg norsk – helt av seg selv – og så kan man se etterhvert hvilke behov de har for spesialundervisning og sånt. Man får se etterhvert… Hvordan det går…

Tanken virker kort og lite gjennomtenkt.

Flere tusen asylsøkere i aldersgruppen 15-18 år er ventet kommende år.
Initiativet til å huse asylsøkere ved ankomst kom fra folkehøgskolene selv. Kanskje de har problemer med rekrutteringen og budsjettene, de også? Det er i aller høyeste grad en tanke utenfor boksen som har langt flere negative konsekvenser enn det kan høres ut som.
Hvor mange elever i landet mister nå plass på folkehøgskole? Hvor mange av de skoleleie samt de som har droppet ut, vil ikke få plass på en etterlengtet folkehøgskole? Alle ungdommene som vil ha «et fri-år» før videre ferd inn i utdanning og voksenliv? Skal de overlates til NAV nå?