Feature

pew-isis-views

En fersk meningsmåling fra PEW viser at personer med en fordelaktig oppfatning av ISIS utgjør et mindretall i en rekke muslimske land, men at dette mindretallet er altfor stort til å kunne neglisjeres.

In no country surveyed did more than 15% of the population show favorable attitudes toward Islamic State.

8 % i et land som Tyrkia, 9 % i Pakistan eller 14 % i Nigeria, tilsvarer ikke desto mindre et forferdelig høyt antall (det mangler opplysninger for Syria og Afghanistan). Kanskje andelen er enda høyere blant unge menn? Et mye større antall må ellers antas å være svært negativt innstilt til vestlige verdier.

En vedvarende masseinnvandring av unge muslimske menn ville med andre ord være ensbetydende med en stadig verre sikkerhetstrussel – blant mange andre problemer. («Vi har noen utfordringer med integreringen…») For slike sympatier forsvinner ikke nødvendigvis på flyet.

Apologister vil være snare med å poengtere at det store flertall tross alt ikke er fiendtlig. Men hva om 8 % av Norges befolkning hadde tilkjennegitt en fordelaktig oppfatning av massemorderen og terroristen Anders Behring Breivik? Vi ville utvilsomt ha blitt forferdet, og det med rette.

Når PEWs undersøkelse ikke avstedkommer annet enn et skuldertrekk, viser det at samtiden nærmest går i spagat for ikke å ta stilling mot islamismen, hvilket er en av mange manifestasjoner av underkastelsen.

 

PEW