Representantenes Hus stemte torsdag med stort flertall for at tre ulike sikkerhetsmyndigheter må gå god for hver enkelt syrisk flyktning for at han eller hun skal få lov å bosette seg i USA.

Selv 50 demokrater stemte for forslaget. Det hvite hus hadde bønnfalt demokratene om ikke å stemme med republikanerne. Det hvite hus sier kravet nesten ikke lar seg oppfylle. Forslaget krever at både FBI, Department of Homeland Security og Director of National Intelligence går god for hver asylant.

The bill, which passed 289 to 137with nearly 50 Democrats supporting it, would require that the director of the Federal Bureau of Investigation, the secretary of the Department of Homeland Security and the director of national intelligence confirm that each applicant from Syria and Iraq poses no threat, a demand the White House called “untenable.” The measure received significant support from Democrats, even after administration officials implored them to abandon the measure on Thursday morning.

The Senate is expected to take up the measure after the Thanksgiving recess, but its fate in that chamber is unclear.

“Our duty is to protect the American people,” said Representative Kevin McCarthy of California, the majority leader. The House measure, he said, “increases the standards to keep those who want to do us harm out.”

Avstemningen er et stort nederlag for Obama. Spørsmålet er hva som skjer når det kommer til Senatet.

http://www.nytimes.com/2015/11/20/us/politics/house-refugees-syria-iraq.html?emc=edit_na_20151119&nlid=30317720&ref=cta

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂