Nytt

Varslet om tilbaketrekningen fra Syria og nedskaleringen i Afghanistan kom brått på allierte og har utløst stor bekymring.

Den første konsekvensen var at James Mattis trakk seg som forsvarsminister. Også nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton og utenriksminister Mike Pompeo skal ha vært imot.

Pentagon ville ikke si noe, og Det hvite hus var heller ikke særlig meddelsom.

Mattis kunne ikke leve med full tilbaketrekning fra Syria og halvering av kontigenten i Afghanistan. På et møte torsdag ettermiddag ga han beskjed om at han går av i februar.

Mr. Mattis told the president he would quit during a White House meeting Thursday afternoon, after expressing concern about the president’s surprise call to rapidly withdraw more than 2,000 U.S. troops from Syria as well as the prospect of beginning to withdraw as many as half of the 14,000 troops now in Afghanistan in a matter of weeks.

Beskjeden kom helt overraskende på Pentagon.

Legislators and some within the Pentagon said they were shaken by Mr. Mattis’s departure and what it could mean for the U.S. military and the nation’s broader national-security strategy. “We are on the edge,” one Pentagon official said. “This is unbelievable.”

Det har vært flere signaler som tydet på at forholdet mellom Trump og Mattis ikke var like gode lenger. I et intervju med 60 Minutes kalte han Mattis «en slags Demokrat».

Han valgte ny forsvarssjef ti måneder før den sittende går av, og valget falt på en annen enn den Mattis hadde foreslått.

There were other hints that the White House was trying to push out Mr. Mattis. Earlier this month, Mr. Trump named Army Gen. Mark Milley as the next chairman of the Joint Chiefs of Staff, 10 months before the current chairman and top ally to Mr. Mattis, Marine Gen. Joseph Dunford, was set to leave.

The president bypassed Mr. Mattis’s first pick for the job, Gen. David Goldfein, who leads the Air Force.

Stabsjef John Kelly er en våpenbror av Mattis med sin bakgrunn i US Marines. At han forsvinner ut ved årsskiftet var et forvarsel om at flere sto for tur. En av dem var innenriksminister Ray Zinke. Det er ventet at leder av Homeland Security Kirstjen Njelsen blir skiftet ut. Hun har sittet på oppsigelse en god stund.

 

James Mattis to Depart as Defense Chief Over Troop Withdrawals from Syria, Afghanistan