Det må gjentas for å kunne synke inn. Grensen i nord tror det kan komme 65.000 på et år hvis dagens nivå holder seg. Men reagerer myndigheter eller mediene?

Debatten i NRK går som før, Erna Solberg smiler stoisk, Knut Arild Hareide hisser seg opp, går i fistel, sperrer øynene opp, og Jonas Gahr Støre kan lene seg tilbake og være ansvarlig. Men det er jo nettopp det han ikke er.

Studio minner om et gravkammer og debatten virker å foregå i en tidslomme hvor politikerne er blitt sittende fast. Det går i «tilleggsproporsjon» og hvem som sa hva når og hvem som vil snakke med hvem.

Meldinger som får andre til å falle av pinnen, ser ikke ut til å gå inn.

I løpet av ukens fire første dager har det kommet 719 asylsøkere gående eller syklende over grensen på Storskog i Finnmark. Siden september har økningen vært voldsom, og om tempoet holder seg på dagens nivå, vil det komme 65.000 asylsøkere over grensen fra Russland på ett år.

– Det kan hende at det stabiliserer seg på dagens nivå. Det kan også øke, sier Stein Kristian Hansen, politioverbetjenten som er sjef for grensestasjonen helt nord i landet, til Klassekampen.

Per Edgar Kokkvold mente Erna Solberg viste «omsorgsfull jordnærhet» i motsetning til Angela Merkel. Men hva er egentlig forskjellen?

– Disse enkle løsningene som noen hiver opp i luften er ikke noe svar, nettopp på grunn av situasjonen på grensen. Å stenge grensen over natten er ikke et svar i møte med folk som kommer gående i kulden, sa hun.

Hvis Merkel faller, hvorfor skal Solberg bli stående?

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/asyl-debatten/grensesjefen-frykter-over-65-000-asylsoekere-i-aaret/a/23556348/