I Sverige snakkes det mye om hvordan innvandringen av fremmede kulturer er viktig for innovasjon. Det ser ut til at svenske politikere har glemt hva svenskene ga verden før masseinnvandringen startet. Kulelagre , biler og popmusikk var Sverige kjent for lenge før landet ble fylt opp av fremmedkulturelle. SKF, Volvo og ABBA er merkevarer som har plassert Sverige på verdenskartet. (Er svenskene like stolte av volden i Malmö som også er verdenskjent?)

En annen sak svenskene har produsert kommer oss som er glad i friluftsliv til gode, Otimus 111. Det er kokeapparatet mange ble kjent med under førstegangstjenesten. En konstruksjon med mange deler og detaljer. For oss som ikke er religiøse kan tenningen av Optimus 111 nærmest fungere som et høytidelig rituale. Forvarming med rødsprit slik at parafinen går over til lettantennelig gass, så pumpe opp parafintankens trykk og vri om regulatoren i riktig øyeblikk, og vips, så er man i gang.

Ute på tur er bål viktig, men ingen ting slår matlaging på Otimus 111 hvor varmen kan reguleres og kjøttmaten kan stekes perfekt, og kokingen er gjort unna på noen minutter uten at kjelen blir svart. Den fungerer også optimalt som oppvarming i telt. Husk på at man da må ha fyringsvakt. Både brann og kullosforgiftning kan forekomme!

Optimus 111 er laget for militært bruk. Den sivile utgaven het før Optimus hiker. Nå er den forbedret og er en multifuel-brenner. Den er ikke lenger utelukkende avhengig av parafin. Otimus hiker+ er dens nye navn.

Nordmenn er kjent for friluftslivet. Svenskene sjenket oss et flott kokeapparat. Utrolig hva vi fikk til før masseinnvandringen.

God tur.

Optimus 111 varmer opp noe godt å drikke på søndagsturen.

Optimus 111 varmer opp noe godt å drikke på søndagsturen.