«Friluftsliv er for alle. Eller er det det?» Dette spørsmålet stilles i et nettkurs i antirasme, som nylig ble lansert av The North Face. Det amerikanske selskapet tilbyr klær og utstyr til friluftsliv.

Dette er et typisk eksempel på hvordan DEI infiltrerer alt. DEI står for «Diversity, equity and inclusion» (mangfold, utfallslikhet og inkludering).

«Dette er tiltak for å fremme mangfold, ofte på arbeidsplasser,» skriver Aftenposten. Målet med kurset er angivelig å øke kundenes bevissthet rundt rasisme i utendørsidrett og friluftsliv. Hvis man består prøven, får man rabatt.

Dette har vi hørt gjentatte ganger. Siden færre innvandrere benytter naturen og gleden ved friluftsliv, så må det selvsagt skyldes rasisme. At det handler om kultur og personlige valg passer ikke inn i tankegangen som Aftenposten beskriver som woke.

Den britiske landsbygda er «rasistiske og koloniale» hvite områder

Kampanjen gjelder foreløpig bare i Storbritannia, og mange har reagert, siden det blant annet kreves at man må erkjenne sine hvite privilegier for å oppnå rabatt.

«Dette er diskriminering på grunnlag av meninger», sier Jennifer Sey til Forbes,

Sey er eks-toppidrettsutøver og tidligere sjef i klesmerket Levi Strauss.

Motstanden mot DEI er voksende i USA. 20 delstater har vurdert eller vedtatt nye lover som ønsker å regulere DEI, stort sett i delstater som er under kontroll av Republikanere. Kjente motstandere er Jordan Peterson og Elon Musk.

Dette er en del av motstanden mot «woke», altså det som blir ansett som overdrevent politisk korrekt. Det hevdes at USAs institusjoner blir indoktrinert av det de kaller «radikal kjønnsideologi» og kritisk raseteori.

Man får i kurset spørsmål om hvordan man ville reagert hvis man arrangerer et skiarrangement for minoriteter, og noen i kommentarfeltet stempler initiativet som woke.

For å ikke stryke må man svare at man fjerner kommentaren. DEI ønsker absolutt ikke å inkludere folk som har «feil» meninger, en slik form for mangfold fremstår som uønsket.

– Skandaløst forsøk på å overbevise folk om at vi lever under et undertrykkende system av rasemessig urettferdighet, sier Mike Gonzalez i den konservative tenketanken The Heritage Foundation til Fox News.

Thomas Iversen er jurist i Forbrukerrådet. Han mener et slikt kurs ville møtt utfordringer hvis det ble lansert i Norge.

– Om kurset er så vanskelig at nesten ingen når opp, da vil fort markedsføringen kunne bli ulovlig. Typisk dersom ikke vanlig sensitivitet er nok, så kan markedsføringen fort være urimelig, sier Iversen.

– Det er kanskje heller ikke så lurt å kommersialisere toleranse.

Antirasistisk Senter er derimot veldig positive, og daglig leder Hatem Ben Mansour applauderer tiltaket.

– Det er positivt at man forsøker nye innganger til større mangfold og kulturforståelse, sier han.

Slike kurs er jo svært bevisstgjørende, mener Mansour, som ønsker at inkludering av etniske minoriteter i friluftsliv blir satt på dagsorden. Med andre ord: Neste gang du planlegger en skitur eller fisketur, så bør du helst huske på å invitere en fra Midtøsten, en afrikaner eller en transseksuell for å bestå testen.

God tur!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.