I helgen som var arrangerte MiRA-senteret (Ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn) debattmøte om islamofobi på Litteraturhuset i Oslo.

Leder og stifter av MiRA, Fakhra Salimi, sier til Vårt Land at årsaken til møtet var å diskutere den økende diskrimineringen av minoriteter i Norge. Og selv om politiets rapport om anmeldt hatkriminalitet viser at denne formen for kriminalitet går ned, mener politiet at mørketallene er store.

På spørsmål om hvorfor vi har så mye hatkriminalitet, svarer Salimi:

Når strafferammene mot rasismen og hatefulle ytringer er lav, virker det som om det ligger en aksept i systemet for trakassering av minoriteter. Det er ikke nok å si at vi skal bekjempe hatefulle ytringer. Når folk ser det ikke har konsekvenser, vil de aldri stoppe.

Videre mente Salimi at rasismen på nettet må bekjempes bedre:

Hadde politiet hatt nok ressurser kunne de fokusert på internett og sosiale medier. Man må derfor først og fremst frigjøre ressurser, så de kan overvåke flere nettroll.

Med tanke på hvor lav terskel for eksempel Shoaib Sultan har for hva som bør forbys av utsagn og hva som bør defineres som hatkriminalitet, er det ikke forunderlig at frimodigheten er stor for de som ønsker å utvide forståelsen av hva som bør være kriminelt.

På den annen side er det påfallende at troen på de store mørketallene aldri handler om hatkriminalitet fra innvandrerne selv. Har politiet spurt seg selv hvorfor jødene finner Europa stadig mindre trygt? Har de spurt seg selv hvorfor konvertitter er engstelige for fremtiden, eller hva et muslimsk kvinnesyn handler om?

Fakhra Salimi hevdet selv på helgens møte at muslimske kvinner med hijab er aller mest utsatt for hatkriminalitet. Hun vurderer imidlertid ikke om nordmenn har rett til en berettiget angst i møte med det kvinnesynet hijaben representerer.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.