Forrige fredag ble to eldre ranet i Groruddalen. En 90 år gammel mann ble slått av noen ranere på Linderud, og en 86 år gammel kvinne ble dyttet og ranet i sitt eget hjem i nærheten.

Eldre mennesker blir tilbudt hjelp til å bære varer hjem. Vel hjemme robbes boligen for verdier. Dette defineres som bedrageri. Det er folk med utenlandsk bakgrunn som står bak denne kriminaliteten.

Historiene om ran og bedrageri av eldre styrker ikke innvandrernes posisjon i samfunnet. Et negativt syn på innvandring kalles fremmedfiendtlighet, men handler i bunn og grunn ofte om erfaringer som er negative.

Det faktum at folk med utenlandsk bakgrunn behandler norske eldre dårlig knyttes aldri opp mot norskfiendtlighet.

Fredag ble en 90 år gammel mann slått av ranere på Linderud. Kort tid etter ble en 86 år gammel dame dyttet ned og ranet i sitt hjem like i nærheten. Brukere av Veitvet nærmiljøsenter er preget, men lar seg ikke kue.

—-

Politioverbetjent Audun Jevnaker ved Stovner politistasjon utelukker ikke at ran mot eldre den siste tiden kan være knyttet sammen. Nå etterlyser de hjelp fra nærmiljøet.

I første omgang skilles det i ranssaker mellom bedrageri som handler om å lure og bedra, og ran der det blir utøvd vold og trusler. Jevnaker forteller at de ser på bedragerisakene den siste tiden i tett sammenheng.

– Vi ønsker å holde trykket oppe, så de ranene vi har etterforsket er ført over til ransgruppa på politihuset, mens vi tar bedragerisakene mot de eldre. Ransgruppa har litt mer ressurser enn oss, og kjenner til de fleste ran. Vi jobber tett med dem, fordi det er i vårt distrikt dette har skjedd.

– Samtidig er vi opptatt av å forebygge fordi det finnes store mørketall. Eldre har kanskje blitt bedratt og ranet uten å si ifra til oss, fordi de ikke ønsker å være en belastning. Men vi trenger hjelp fra både eldre og nærmiljøet for å ta de som står bak.

—-

Dette er høflige mennesker som er flinke til å ordlegge seg slik at det blir troverdig. Det er gjerne én mann som tilbyr å hjelpe, mens en annen følger etter og tømmer leiligheten for verdisaker. Dette er folk i 20-års alderen uten etnisk norsk opprinnelse, sier politioverbetjenten.

groruddalen.no