Tavle

En by med bykultur hadde ikke tillatt sykling på fortauene. Irritasjon blir til noe mer når man nesten blir alvorlig skadet av en terminator i ca 60 km i full fart nedover Slottsbakken, som skal over etter at lysene har skiftet og nesten kjører over red. ved inngangen til Karl Johans gate.

Krysset Frederiks gate/Karl Johans gate er vanligvis en overgang som står eksepsjonelt mye på grønt. Derfor krysser folk uten å bry seg om signalet. Slik er det mange steder i byen. I dag bestemte jeg meg av uvisse grunner for å bli stående og vente på grønt. Jeg hadde ikke dårlig tid, været var fint. Mens jeg ventet kikket jeg på Rødts valgavis. Siden jeg sto en meter fra forsenkningen ved gangfeltet, tok det et par sekunder å gå opp til feltet, da jeg var et skritt ut i gangfeltet, sneiet en tung syklist meg i dundrende fart. Han hadde kommet nedover Slottsbakken, sett av lysene kom til å skifte og gitt full gass.

Hadde red. vært en brøkdel av sekund lenger fremme, hadde det ikke blitt noen tekst på document idag for min del.

De store og tunge gutta, i hjelm, briller og gode sykler, betrakter fortauene som deres arena. Jeg har møtt dem nede i tunnelene på Nationaltheatret hvor de kjører slalom mellom passasjerene. De betrakter seg selv som suverene. Enhver idiot vil forstå at x-faktoren er høy. Det er umulig å forutsi når et menneske gjør en uventet bevegelse. Ingen ventet å bli truffet i ryggen av en terminator nede i en t-bane.

Alt dette vet bystyret. Det har vært slik i årevis. Ukulturen kommer ovenfra. Også brukerne av bysykler utgjør en fare for fotgjengere. De synes ikke det gjør noe å sykle mellom fotgjengere. De har jo rett til det.

Har det noe å gjøre med at syklistene er de riktige trafikantene, og bilistene de uriktige? Det stemmer ikke med fakta. 80 kilo på en stålinnretning i 50 km i timen er like farlig som en bil for en myk trafikant.

En by som trekker på skuldrene og tillater denne ukulturen vil gradvis svekke kvaliteten på miljøet. Det er nok en av de utrivelige faktorene som forteller byens brukere: Vi bryr oss ikke.