Innenriks

Det er nesten litt morsomt å bevitne hvor hardt noen i VG anstrenger seg for at Arbeiderpartiet skal gjøre et godt valg. Jonas Gahr Støre har ikke hatt en helt god valgkamp så langt, men noen trer støttende til:

«Folket vil ha Jonas som statsminister,» utbasunerer en overskrift i dag (gjentatt i ingressen for sikkerhets skyld), basert på en meningsmåling gjennomført onsdag kveld.

Det er således med en viss spenning man scroller ned for å titte nærmere på tallgrunnlaget, som består av noen slags tallkarakterer. Hvor godt egnet er partilederne som statsminister? spør VG. Svarene lyder:

Erna Solberg: 3,48

Jonas Gahr Støre: 3,5

Forskjellen mellom de to karakterene er altså 0,02 – svarende til en relativ forskjell på ca. en halv prosent. Med mindre man har spurt nesten hele befolkningen, og uansett hvor gode metoder man har, vil det være godt innenfor den statistiske feilmarginen.

Det er altså ikke i nærheten av å være noe grunnlag for å uttale seg bastant om hva folket mener.

Spørsmålet er om konklusjonen trekkes av en som vet bedre, men likevel velger å bruke dette syltynne grunnlaget for å snakke frem Støre, uten å frykte at de uvaskede masser bryr seg om tall, eller om det er den statistiske uvitenheten som gjelder.

Er det partiskhet eller uopplysthet? Eller kanskje begge deler?

VG_logo.svg
Meningsmålingen er ikke helt den samme uten.

 

VG