Gresk opprørspoliti så seg nødt til å sperre opp mot 2.500 for det meste syriske og afghanske migranter inne på et stadion på Kos i et helt døgn mellom onsdag og torsdag for å opprettholde kontrollen over situasjonen på øya, skriver The Guardian.

Dette til nå ekstraordinære tiltaket var åpenbart ikke særlig komfortabelt for migrantene, gitt at det var dårlig med mat, vann, skygge eller sanitære muligheter:

About 1,000 of the refugees were trapped inside a playground within the stadium complex, with no access to water or shade. A further 1,500 were housed in a separate section of the stadium, with some protection from the sun.

Constance Theisen, a team leader for Médecins sans Frontières, which was providing medical care at the stadium, told the Guardian: “We have unconscious people coming out of the playground area, being carried by their friends and family, every 15 minutes. It is absolutely out of control. Nobody understands the sense behind it, or if there is any [sense] at all.”

Leger uten grenser er nok mindre opptatt av det politiske og sikkerhetsmessige behovet for å holde en viss kontroll over menneskestrømmen. Skal alle bare få dra videre uten registrering slik at enhver potensiell migrant forstår at det er fritt frem, eller skal det gjøres et visst forsøk på å gi inntrykk av at Europa ikke ligger åpent for invasjon?

immigrants-Kos-Greece-294717
Europeerne har ikke helt skjønt at det er en folkevandring de er vertskap for.

For greske myndigheter er det et problem å oppfylle sine forpliktelser i henhold til Dublin-reglene:

Having made the short boat crossing from Turkey to the EU, the refugees have been frustrated to find themselves essentially trapped on the Greek islands. Authorities are attempting to register them all before they are taken to Athens and tacitly allowed to move onwards through Europe.

But due to the unprecedented scale of the crisis, Greek police have been unable to process them fast enough, leading to bottlenecks on islands such as Kos.

Systemet er designet for behandling av individuelle politiske flyktninger, ikke for å administrere en invasjon.

Så langt i år har 120.000 migranter tatt seg over til greske øyer, som er blitt en viktigere innfallsport til Europa enn Italia har vært. Men dette er bare begynnelsen:

Despite the situation on the islands, many of the 1.6 million Syrian refugees currently in limbo in Turkey are still planning to make the journey to Greece.

Hvordan har Europa tenkt å forholde seg til en menneskestrøm som er 10-15 ganger større enn den nåværende?

I øyeblikket spiller de europeiske landene Svarteper med migrantene, i et nærsynt håp om at noen andre blir sittende med sluttregningen. Hvis de besatt et minimum av kollektiv intelligens, ville de iverksette en felles marineblokade.

 

The Guardian