Italienske, belgiske, irske, britiske og tyske skip plukket opp tilsammen 4.243 båtmigranter nær Libyas kyst på fredag. Antallet båtmigranter eskalerer raskt i Middelhavet. Dette er ikke første gang at det reddes tusenvis i løpet av 24 timer. For bare ett år siden var det snakk om dusinvis og etterhvert hundrevis. Nå er det tusenvis i løpet av én dag. Og det er ikke lenger nyheter som skaper overskrifter. Ingen bryr seg lenger. Det er allerede en normalisert tilstand.

Selv hjemme i Norge ser det ikke ut til å være noen hast med de 10.000. For det er en uendelig strøm med en blanding av lykkejegere, jihadister, migranter og flyktninger. Og flyktningene er i mindretall. Med mindre man anser folk for flyktninger fordi de kommer fra land med dårlig ressursstyring.

Selv den svært sosialistiske avisen The Guardian kaller dem «migrants» og ikke «refugees».

Migrants escaping war and poverty in Africa and the Middle East this year have been pouring into Italy, which has been bearing the brunt of Mediterranean rescue operations.

Kan hende var flere av dem flyktninger i utgangspunktet. Men når man tar seg videre fra et land hvor man ikke lenger er utsatt for fare og sult, så er man ikke flyktning lenger, men migrant. De som ankommer de nordiske land har hatt mange mange muligheter til å stanse opp underveis. De er blitt migranter. Akkurat som de som «flykter» fra Tyrkia til Hellas.

Mer enn 1.500 har funnet veien over fra Tyrkia til den greske ferieøya Kos i løpet av snau uke. Mange av disse er ikke syriske flyktninger, men aghanere. Unge menn. På Kos er det ingen flyktningeleire eller noe asylmottakerapparat av noe slag. De som tar den relativt korte og trygge turen over fra Tyrkia har slått seg ned i nedlagte hoteller uten vann og strøm. Her skal det bli livat når jenteflokkene med korte skjørt og høy promille ankommer om få uker!

2914EBB300000578-3097559-Migrants_Hundreds_of_men_women_and_children_make_their_way_to_te-a-1_1432660184302

Disse er allerede på plass på Kos

tumblr_lklbncYFU11qbgi9fo1_500_large

Et kulturkrasj av dimensjoner

Denne uken har det vært skoleferie i Storbritannia og mange hadde lagt ferien til en uke i solen på ferieparadiset Kos. Det ble ikke helt som de hadde tenkt seg.

292BE0CE00000578-3103162-image-a-36_1432993208958

 

Spot the tourists. Stemningen var ikke helt den samme

292BEDBF00000578-0-image-a-6_1432934302532

 

Kontraster på stranden med muslimske migranter og bikinikledde turister  

 

292BE02600000578-0-image-a-7_1432934308109

Ikke alle turistene var like begeistret over Kos-ferien i år.

292CA16E00000578-3103162-image-a-13_1432935570468

Ukomfortable turister velger Spania neste år.

Anne Servante, a nurse from Manchester on Kos with her husband Tony, has said: ‘It’s really dirty and messy here now — and it’s awkward to sit in a restaurant with people watching you.’

When I speak to other British tourists, they concur. ‘I noticed the migrants immediately,’ said Janet, 52, on holiday from Exeter with her husband, David. ‘I was shocked to see women and children, too, and without anywhere to sleep.’

Then she adds, sympathetically: ‘I feel sorry for them, but it is not what you expect to face on holiday. We love coming here, but we might think twice next year.’

Similarly, a middle-aged lady from Newcastle who’s been coming here for years, says: ‘It has put me off the island. I was shocked to walk along the promenade and step over sleeping bodies of men, women and babies.

‘Their washing was hung on the sea railings and there was rubbish all over the place.’

Det spiller ingen rolle om de moralske opphøyde mener at man må vise empati og sympati. Turistene havnet overraskende oppi hva de betegnet som en flyktningeleir og de som ikke har booket ferie enda vil neppe velge Kos som reisemål i sommer. Dette har ikke Hellas råd til.

Restauranteier Takis Hatzipiliotis uttaler til Daily Mail:

‘To begin with, we felt sorry for these migrants. Now there are so many, we are angry. They come to my restaurant begging for food and water, to use my electricity to recharge their mobiles, and wanting to use the toilet.

‘We have a big problem for a tiny island,’ legger han til, før han begynner å le. ‘But soon we know they will have left for England and, in a few months from now, they will be your problem.’

The Guardian  BBC  Daily Mail