Innenriks

En 23 år gammel norsk-somalier ble 27. juli varetektsfengslet i fire uker, mistenkt for IS-tilknytning. Han er den fjerde i rekken bare i sommer, skriver VG.

 

– Han er siktet for overtredelse av straffelovens 147 d, den såkalte fremmedkrigerbestemmelsen, med bakgrunn i at vi mener han har vært tilsluttet IS i Syria, sier politiadvokat Thomas Blom, som ikke vil gå i detaljer på når PST mener 23-åringen tok seg inn og ut av Syria.

Somalierens rulleblad vil nok påkalle oppmerksomhet fra næringslivet. Han skal høsten 2013 ha arbeidet i et større vaktselskap. I oktober i fjor var han en kort periode ansatt i et større norsk selskap. Like etterpå reiste han til Syria.

Det skal ha vært tyrkiske myndigheter som arresterte somalieren og satte ham på et fly til Norge. På Gardermoen sto PST og ventet. Hvorfor han ble pågrepet i Tyrkia sier ikke hverken PST eller VG noe om.

23-åringen er den fjerde IS-krigeren som er pågrepet, bare i sommer. Han skal ikke ha stukket seg ut i islamistmiljøet, men det sies at han hadde bekjentskaper i Profetens Ummah. Folk som radikaliseres vet å holde en lav profil.

• 8. juni ble en etnisk norsk 18-åring fra Oslo pågrepet på Landvetter flyplass utenfor Gøteborg og siktet for forsøk på å slutte seg til IS. Denne uken ble 18-åringen, som nekter straffskyld, varetektsfengslet videre i fire nye uker.

• 15. juni ble en 45-åring fra Fredrikstad pågrepet og siktet for å ha vært tilsluttet IS i Syria. Han nekter straffskyld.

• Samme dag ble en norsk-tsjetsener (22) pågrepet i Oslo, i en aksjon som var koordinert med pågripelsen av 45-åringen i Fredrikstad. Denne uken ble 22-åringen, som nekter straffskyld, varetektsfengslet videre i fire nye uker.