Nytt

To menn som trolig kom som asylsøkere fra Syria i 2015 og 2016, er siktet for terrortilknytning.

Mennene ble pågrepet forskjellige steder i landet. Etter det NRK kjenner til, skal det være opplysninger de selv ga i asylprosessen, som er bakgrunnen for siktelsene.

En mann i trettiårene ble pågrepet av PST i Midt-Norge i slutten av september. En annen mann i samme aldersgruppe ble pågrepet på Vestlandet tidlig i september, og begge har sittet i varetekt siden.

– Jeg kan bekrefte at PST i høst har pågrepet to personer i to forskjellige saker. De er siktet for brudd på terrorbestemmelsene, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NRK.

Advokat Brynjar Meling er forsvarer for mannen som ble pågrepet i Midt-Norge. Han sier at hans klient har samarbeidet med PST og har vært i flere lange avhør. Den siktede kom som asylsøker fra Syria, men er ikke selv syrisk statsborger.

– Han har ikke erkjent straffskyld og han mener at han har en forklaring på dette. Han samarbeider nå for at PST skal få sjekke ham ut av saken, sier Meling.

Begge de siktede ble varetektsfengslet for fire nye uker i Oslo tingrett i slutten av oktober. De er siktet etter den såkalte terrorparagrafen 147 d. Der står det blant annet:

Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

PST tror ikke at mennene kom til Norge med intensjon om å gjennomføre en terroraksjon her.

 

NRK: Kom til Norge som asylsøkere – siktet for terrortilknytning

Les også