Politiet har beslaglagt store mengder våpen forskjellige steder i landet. Tre personer er pågrepet i saken, som ifølge politiet er koblet til høyreekstreme miljøer.

Ifølge politiet har saken koblinger til høyreradikale miljøer. PST er involvert i saken, og samarbeider med politidistriktene, bekrefter Martin Bernsen i PST.

Våpenbeslaget består av blant annet 6 maskingevær, 10 rifler, 5 pistoler, 31 maskingeværbelter, 18 magasiner og 8.000 skarpe skudd og en rekke andre våpengjenstander. Det ble gjort hos en mann fra Bodø, skriver NRK, som vekselvis omtaler «miljøene» som «høyreradikale» og «høyreekstreme».

Romerikes Blad og Avisa Nordland omtalte saken først.

Våpnene skal være av eldre dato, noen av dem fra krigens dager, men flere av dem skal være funksjonsdyktige eller ikke plombert, skriver Salten tingrett i en kjennelse.

Bodø-mannen er nå varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Også en mann i 30-årene fra Lillestrøm og i 20-årene fra Hamar er pågrepet i saken, som politiet har jobbet med i mange uker.

Bodø-mannen erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, ifølge forsvareren.

– Han samlet på å gamle våpen, før en lovendring i oktober 2020. Han er i besittelse av alle disse plomberte våpnene fra samlingen, som han selv beskriver som ubrukelige. Han mener det ikke er straffbart å være i besittelse av dem, opplyser advokat Ole-Kristian Ringnes til NRK.

Politiet mener saken er knyttet til et nettverk av personer som har kjøpt og solgt ulovlige våpen. Siktelsene gjelder ulovlig befatning av skytevåpen.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!