Innenriks

Et stort flertall i Moss bystyre vedtok tirsdag å forby heldekkende ansiktsplagg for de ansatte i kommunen. Dette er en del av en integreringsplan hvor Moss ønsker å bli en foregangskommune. Rødt og SV stemte imot vedtaket.

moss.sv.Øivind Tandberg-Hanssen fra SV

Øivind Tandberg-Hanssen fra SV mener at bruk av heldekkende ansiktsplagg ikke er noe problem.

– Man kan dessuten se et menneske selv om det har et heldekkende ansiktsplagg på seg. Derfor mener jeg at dette punktet bør tas ut av planen, la Tandberg-Hanssen til.

Mener Tandberg-Hanssen at man kan «se et menneske» som man ikke engang kan se ansiktet på? Vel, kan og kan. Noen av oss har andre erfaringer  når det gjelder å «se» mennesket bak et heldekkende sort plagg.

Kanskje han mener at vi kan se de indre verdiene? Det er jo nettopp dette argumentet som burka- og niqabbrukere gjerne trekker frem. Nei, beklager, når man skal kommunisere med en ansatt i kommunen så er man ikke nødvendigvis så fryktelig interessert i den andre personens indre verdier. Hva man derimot er interessert i, er god kommunikasjon. Og å bli møtt av en vegg av svart stoff føles: ja nettopp, som å snakke til veggen.

afp_egypt_teacher_cuts_girls_hair_for_not_wearing_veil

Ingen jobb å få i Moss kommune.

I februar iår var det litt oppstyr rundt hvorvidt man kunne ta bussen i Moss iført niqab. En niqabkledd skolejente måtte gå av da hun nektet å vise ansiktet sitt. Etter en klage bestemte Østfold kollektivtrafikk at joda, det var helt iorden allikevel. Men fylkestingsrepresentant Gretha Thuen (H) syntes dette var en forhastet beslutning og hun tok kontakt med fylkesordføreren om retningslinjer rundt bruk av heldekkende hodeplagg på busser i Østfold.

Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) skrev blant annet i sitt svar:

Beslutningen går ut på at legitimasjon skal framvises ved bruk av rabattordninger, men at personer med ansiktsdekkende plagg skal slippe å vise ansiktet sitt. Det ble bl.a. lagt til grunn for beslutningen at det totalt kun dreier seg om 4-5 passasjerer i Østfold som i dag benytter ansiktsdekkende hodeplagg.

Disse 4-5 personene vil nå altså ikke bli ansatt i Moss kommune hvis de insisterer på å bære heldekkende ansiktplagg.

Det er stor uenighet mellom partiene om hvordan integrering best skal iverksettes (Rødt mener kanskje at integrering er noe herk uansett?)

Debatten startet med at Jørn Ramberg (H) gikk på talerstolen og ytret noe aldeles hårreisende:

– Norsk språk, kultur og tradisjon skal ligge til grunn for integreringsarbeidet, foreslo Ramberg på vegne av H, FrP, V og KrF.

Ihvertfall mente Øivind Tandberg-Hanssen fra SV at det var det. Dette var ord som han ikke kunne akseptere i en integreringsplan.

– Mørke krefter bruker ofte slike ord i  debatten på nettaviser, og det er ganske stygt å lese, sa Tandberg-Hanssen.

Fytterakker’n. Norsk språk, kultur og tradisjon skal ligge til grunn! Også i Norge, da! Dette er jo fullstendig urimelig. Det kan jo umulig bli noen integrasjon av dette? De kan jo, huttemegtu, risikere å bli norske! Og det er, som kjent, en farlig utvikling.

Vi, de møøørke kreftene som liker både norsk språk, kultur og tradisjon, akter å holde fast ved det, selv om Tandberg-Hanssen synes det er aldri så stygt. Kanskje Tandberg-Hanssen burde slutte å lese debatter i nettaviser så han slipper å bli så forferdet over det norske folks diskriminerende preferanser for det norske? Selv ser Tandberg-Hanssen ut til å ha en forkjærlighet for Setesdalsgensere. Men det er kanskje greit med norske tradisjoner bare vi ikke snakker om dem eller blander dem inn i integreringsdebatten?

Er det virkelig slik de tenker, de som kommer fra det bitte lille partiet SV som oppfører seg som Norges moralske pekefinger? Kanskje de burde slå seg sammen med Rødt? Da kan de klamre seg fast en liten stund til før de igjen vil forsvinne under sperregrensen.

Selve forslaget til integreringsplan ble imidlertid enstemmig vedtatt av bystyret. Det var kun tilleggsforslaget om at norsk språk, kultur og tradisjon skal ligge til grunn for integreringsarbeidet som det ble uenighet om. Men dette tilleggsforslaget ble allikevel vedtatt takket være det borgerlige flertallet.

Ap, SV og Rødt stemte imot.

Fred-Jørgen Evensen (Ap) mente at det er en selvfølgelighet at det snakkes norsk i Norge og ville derfor ikke ha det med i integreringsplanen.

Men slike «selvfølgeligheter» kan man ikke lenger ta som en selvfølge. Det er naivt å tro at teksten ikke vil bli tolket på forskjellige måter av forskjellige interessegrupper når den tid kommer. Eller kanskje allerede nå.

Gratulerer til Moss kommune som med sitt borgerlige flertall vil jobbe aktivt for å integrere innvandrerne i kommunen og som ikke vil akseptere ansatte med heldekkende ansiktsplagg.

Moss Avis