Alexis Tsipras gjorde tirsdag noe helt uten sidestykke i EUs måte å samarbeide på: hans kontor sendte ut en melding der Hellas tok avstand fra en felles EU-tekst som fordømte opptrappingen i Øst-Ukraina og la skylden på separatistene for rakettangrepet på Mariupol, der 30 sivile ble drept.

Tsipras erklærte at statementet var forfattet uten samtykke fra den nye greske regjering og at denne tok avstand fra innholdet. I EU-statementet het det at alle de 28 landene sto bak. I etterkant kommer Tsipras og desavouerer Brussel. Slikt gjør man ikke i EU. Det er andre måter å markere uenighet på. Dette var demonstrativt.

Så hva er det Tsipras forsøker å vise? At han er loddrett uenig med sanksjonspolitikken og ønsker en helt annet linje overfor Moskva.

Brussel kan ha fått mer enn gjeldsproblemer på bordet med den nye regjeringen.

Andrew Rettmann i euobserver.com har en lang gjennomgang av saksbehandlingen. Hellas ble konsultert, de markerte uenighet og ble tilbudt en fotnote, men avslo. De var altså informert og tatt med. Da går man ikke ut i ettertid og tar avstand. Det er ulojalt.

Ser man på Tsipras historikk i forhold til Russland og Putin forstår man bedre hva som er under oppseiling:

Tsipras mottok allerede mandag den russiske ambassadøren. I mai ifjor var han i Moskva. Tsipras anerkjente folkeavstemningen på Krim, er mot sanksjonspolitikken og har kalt regjeringen i Kiev for nazi. Han er med andre ord Putins mann.

Hva som er enda mer truende er at han også har fordømt Europarådets kritikk av Putins overgrep mot sivilsamfunnet, bla undertrykkelsen av en viktig og kjent organisasjon som Memorial. Det antyder hvor langt ute Tspiras er.

Han har sans for det nye autoritære. Kanskje det blir mer forståelig at han samarbeider med Uavhengige grekere som hører til på høyre fløy?

Tsipras kan skape økt splittelse i EU.

But one EU diplomat told this website Greece had tried to remove the line blaming Russia for the Mariupol killing.

He said Austria, Hungary, and Slovakia also tried, and failed, to “water down” the communique.

Meanwhile, an EU Council official said the situation – a retroactive abjuration of an EU line – has “never happened before”.

“I guess this means it’s now a statement of 27 EU heads of state or government instead of 28 and we will have to add the footnote”, he said.

..

But the EU bombshell and the Russian meeting come in the context of Tsipras’ pro-Russia track record.

He visited Moscow last May to meet with Russian MPs and Putin associates.

He voiced support, at the time, for Crimea’s “referendum” on independence. He said the EU “is shooting itself in the foot” by imposing sanctions and complained that the pro-EU government in Kiev contains “neo-Nazis”.

His MEPs have also voted against almost every Russia-critical act or resolution in the European Parliament.

The list includes EP ratification of the EU-Ukraine association pact, criticism of Russia’s crackdown on Memorial (an NGO), and criticism of the annexation of Crimea.

 

https://euobserver.com/foreign/127393

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.