Innenriks

På fredag deles Gunnar Sønstebys minnepris ut for første gang. Prisen er tildelt journalistene Per Edgar Kokkvold og Kristine Solberg. Prisvinnerne ble offentliggjort i går, og i forbindelse med dette hadde Ole Torp invitert de to prisvinnerne til NRK 2s Aktuelt

Både Kokkvold og Solberg uttrykte glede og følte seg beæret over å få en pris i Sønstebys navn – Norges høyest dekorerte borger. Kokkvold sa for øvrig noen velvalgte ord om ytringsfriheten – alle friheters mor – som er verdt å gjenta. Det er så sjelden man hører slik klar tale fra Marienlyst.

-Jeg føler også at dette er en pris til den viktigste av alle menneskerettigheter; ytringsfriheten – som ikke bare er én av menneskerettighetene, men selve grunnlaget for alle de andre.

Torp fulgte opp Kokkvolds tanker med et betimelig spørsmål om journalister.

-Mener du at dagens journalister er flinke nok til å tenke igjennom akkurat dét i sitt daglige yrke?

-Nei, jeg tror at det er viktig å minne hverandre om at livet består ikke bare av rosetog og mer demokrati, men at vi også må sette grenser. Vi lever i en verden hvor det er viktig å formidle at det er noen verdier vi må slåss for. Friheter vi må bruke, og hvis vi ikke bruker dem, så mister vi dem.
(…)
Kampen for et velfungerende demokrati, den må vi føre hver eneste dag, og noen ganger må vi gjøre det kompromissløst.

Les også

-
-
-
-