Nytt

Det er få stemmer i svenske medier som har gangsynet i behold. Så fort noen nevner innvandring, forsvinner alt av vett og fornuft. Et lite lyspunkt er å skimte i avisen Dagens Industri, hvor dagens leder tar for seg desemberavtalen og sier at den er uakseptabel.

800px-Sveriges_riksdag_fr_vasabron

Efter 2010 gick moderatledaren till SD:s motpol, MP, och öppnade ett samarbete om SD:s kärnfråga för att visa väljarna att de hade valt fel parti. Efter valet 2014, då många moderata väljare bytte till SD, skapade sex partier en egen mindre riksdag inom den befintliga och tog bort SD:s mandat från de användbara riksdagsmandaten.

Desemberavtalen skapte en Riksdag i Riksdagen.

Det var Moderaterna som mistet flest velgere til Sverigedemokraterna ved siste valg:

SD

Dagens Industri spør hvorfor innvandring skal behandles så annerledes enn andre politiske temaer. Det er et viktig fremtidsspørsmål og må granskes ut fra effektivitet, kostnader og mål, sier avisen.

Vänsterkampanjen blandar bort korten och likställer migrations­politik med migranter. Det är ohederligt. När man talar om en kris i skolan eller sjukvården är man inte emot skolelever eller patienter.

Det er nettopp her venstresiden har gått seg bort. At det er krise i innvandringspolitikken, betyr ikke at folk har noe personlig imot hver enkelt innvandrer. Hvorfor skal dette være så vanskelig å forstå?

Migrationspolitiken är i dag för dyr, för ineffektiv och bidrar till att Sverige tar ett oproportionerligt stort ansvar jämfört med övriga länder. Att påpeka detta, eller till och med anse att detta är en viktig fråga, är inte att vara emot alla människors lika värde. Det är att ta frågan seriöst och det har inte M och S gjort sedan SD kom in i riksdagen då de slutade tänka självständigt.

Men igjen, akkurat som i Norge, måtte det en finansavis til for å si høyt det alle vet: Innvandringspolitikken er for dyr. Man bør legge vekk føleriet for en stund og telle kroner og øre i pungen. Å gjøre seg selv til fant hjelper ingen.

Det vil bestandig være noen i verden som er dårligere stilt enn en gjennomsnitts svenske. Hvor lenge vil svenskene godta det ekstreme innvandringsnivået samtidig som de ser at deres eget demokrati rakner i prosessen?

DÖ (decemberöverenskommelsen) flyttar beslutsfattandet bort från mitten och ut mot kanterna och öppnar för en ekonomisk politik som saknar stöd av en majoritet i riksdagen. Det är en beslutsmodell som undergräver legi­timiteten.