Nytt

For oss litt kjedelige nordboere kan det være inspirerende å få innblikk i ulike religiøse feiringer og seremonier. Vi har stiftet bekjentskap med Eid, og nå er det Ashura som står for tur. Ashura markeres både av shiamuslimer og sunnimuslimer, men på ulikt grunnlag.

Sunnimuslimene faster på denne dagen fordi Muhammed kom til Medina og så at jødene fastet. Da han spurte hvorfor, svarte de at dette var dagen Gud hadde reddet dem fra Egypts farao og at Moses hadde fastet denne dagen.  Muhammed fastet med dem og befalte alle å faste på denne dagen.

Shiamuslimene, på sin side, markerer dagen som en minnedag over Muhammeds barnebarn, Imam Hussain. Han ble drept med sin familie i Karbala i Irak i 680 e.Kr.  72 menn, kvinner og barn døde i slaget om Karbala.

Man anslår at rundt 430 millioner mennesker feirer Ashura.

Shiamuslimene pisker og kutter seg selv med kniver og selv små barn deltar i seremonien. ISIS påtok seg ansvaret for to bomber som drepte 23 mennesker i Bagdad på søndag. De kalte feiringen «The biggest infidel event». 

Her fra årets shiamuslimske feiring i India:

1415039718967_wps_9_A_Shi_ite_Muslim_has_his_

Selv småbarn kuttes i hodet før paraden. Har noen ringt Barnevernet?

1415046843748_Image_galleryImage_Shi_ite_Muslims_gash_thei

1415045566114_wps_4_SRINAGAR_INDIA_NOVEMBER_0

Daily Mail