Tavle

VG redegjør for smittevernrutinene for helsepersonell på OUS som er i nærheten av ebolapasienter:

* Beskyttelsesdraktene, som alle som er inne hos pasienten har på seg, er testet etter internasjonale standarder og har den høyeste beskyttelsesgraden mot smitte i henhold til disse standardene.

* Når helsearbeideren skal ut av rommet, er første stopp en automatisk dusj der drakten desinfiseres.

* Neste stopp er i et avkledningsrom der en spesialtrent sykepleier hjelper til med å få kollegaen trygt ut av beskyttelsesdrakten.

* Drakten er ikke for gjenbruk, den pakkes sammen og brennes etter bruk.

* Før den ansatte slippes ut i sykehusarealene skal han eller hun gjennom en siste runde i et rom der blant annet hender vaskes grundig.

* Adgang til smitteområdene er strengt regulert. Kun personer fra samarbeidende avdelinger som er godkjent for bruk av høysmitteutstyr slipper inn.

Punkt to virker som et særdeles fornuftig tiltak med tanke på å unngå alvorlige konsekvenser av menneskelig svikt. Det var neppe blitt iverksatt i Madrid, siden en ubetenksom håndbevegelse sies å ha vært smitteårsaken der.

Hva med Dallas? Med tanke på det smittevernsjef Tom Frieden sier, ser det ikke ut til å være noen automatisk dusj med i bildet:

Det tredje kritiske punktet er ved avkledning av smittevernutstyr. Da skal man være sikker på at man ikke kommer i direkte kontakt deler av drakten der kroppvæske fra pasienten kan ha festet seg. Det er ikke enkelt å unngå dette. Det krever trening, sa Freiden.

Dårlig risikoanalyse, i så fall.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/ebola/slik-skal-oslo-universitetssykehus-unngaa-ebolasmitte/a/23314418/