Tavle

Universitetet i Oslo vil ikke lenger ha ansvaret for de to offisielle rettskrivningsordbøkene Bokmålsordboka og Nynorskordboka, skriver Språkrådets direktør i Aftenposten, og det er ikke klart hvem – om noen – som kan ta over.

Kan det være mulig?

Jada, et raskt søk resulterer i treff hos LNK-nytt, hvor en kan lese om Kulturdepartementets svar på

utspelet som instituttleiar Kristian Emil Kristoffersen kom med før påske, om at Institutt for lingvistiske og nordiske studium ikkje lenger kan ta på seg ansvaret for språksamlingane ved UiO. Instituttet har ikkje pengane som trengst for å vidareutvikle og drive samlingane, meinte Kistoffersen.

Departementets svar er i korthet at det ansvaret har dere værsågod å beholde.

Noen spørsmål melder seg: Hva tenkte instituttlederen da han frasa seg ansvaret? Bør ikke ansvaret for offisiell rettskrivning påhvile en offentlig institusjon? Hvilken institusjon er bedre egnet enn det lingvistiske fagmiljøet ved hovedstadens universitet? Føler ikke lingvistene noe slags kall i retning av å forvalte og utvikle det offisielle språket, eller er det ikke tid til denslags ved moderne læresteder? Lar det seg ikke prioritere?

Vi er allerede i den litt snodige situasjon at det fremste leksikografiske arbeidet i Norge ikke har vært gjort i regi av offentlige institusjoner, men av Det Norske Akademi. Alle som arbeider profesjonelt med norsk språk, er f.eks. klar over at såvel ordtilfang som definisjoner er bedre i Norsk ordbok av Tor Guttu enn i Bokmålsordboka.

At sistnevnte nå foreslås overlatt til sin skjebne, ligner veldig på en fallitterklæring.