I en koalisjonsregjering må man verne om sitt eget partis standpunkter. Som det minste partiet blir det naturlig nok mer gi enn ta. Nick Clegg i Liberaldemokratene synes tydeligvis at han har gitt nok. I mai 2014 er det duket for valg av EU representanter i Storbritannia, og de siste ukene mot jul var Nick Clegg svært opptatt med å ta avstand fra de konservative.

Hver gang Cameron sa noe om innstramming av innvandring og EUs makt, løp Nick Clegg sporenstreks til avisene for å ta det motsatte standpunkt. Det er lenge siden vi har sett smilebilder av Cameron og Clegg sammen.

Ved valget i 2010 fikk Liberaldemokratene 23% av stemmene. Mange av disse var i protest mot Labour, men det var også mange velgere som mente at Nick Clegg var et friskt pust og en mann med integritet. Vel, populist kan man ihvertfall ikke kalle ham.

article-2528145-1BE5C845000005DC-975_634x422

Nick Clegg – en mann med integritet som mister velgere

Alle meningsmålinger viser at landets innbyggere i økende grad er negative til innvandring og EU generelt. UKIP stormer frem og David Cameron er blitt tvunget til å legge om kursen for ikke å miste både velgere og partifeller til UKIP.

Liberaldemokratene markedsfører seg som det eneste partiet som helt definitivt vil at Storbritannia skal forbli i EU. De ønsker heller ingen restriksjoner på innvandrere fra andre EU-land. Cleggs ovenifra-og-ned «vi vet best» holdning gjenspeiles i partibarometret hvor responsen fra velgerne er klar: Liberaldemokratene er nå nede i 8%.

article-0-1A2F1D9500000578-264_634x393

8%  er en tredjedel av valgresultatet i 2010. Liberaldemokratene jobber seg gradvis nedover i popularlitet og sannsynligheten for at UKIP går forbi øker hver gang Nick Clegg uttaler seg offentlig. Det største tapet skjedde riktignok da Liberaldemokratene brøt studieavgiftsløftet. De hadde en stor velgerskare blant studentene, men ga etter for press og introduserte en tredobbel studieavgift (£9.000 i året) istedet for å fjerne den slik de hadde lovet.

Nick Clegg har selv levd et svært rikt, interessant og privilegert liv med privatskoler, Cambridge og mange forskjellige studier og jobber. Han snakker fem språk flytende.

Nick Clegg var, i likhet med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt,  student ved College of Europe også omtalt som «the elite training center for the European Union’s political class». Han forlot EUs Parlament i 2002, da han mente at fordelene ved EU måtte selges på hjemmebane og ikke i Brussel.

Clegg er en sann og prinsippfast EU-tilhenger som ikke kommer til å skifte mening om EUs fortreffelighet, ikke engang om partiet hans utraderer seg selv.

Cameron, på sin side, går for langt i sitt forsøk på å bremse UKIPs popularitet ifølge tenketanken Bright Blue:

«There has been a surge in Ukip, but you can’t outdo Ukip. I often think the more you make an issue out of things like immigration and benefits, the more you make an issue out of things like benefit tourism, people will think it is a really big problem and Ukip are the ones that benefit.»

En catch-22 situasjon med andre ord. Hvis Cameron ikke sier at han vil stramme inn på innvandringen, så mister han velgere til UKIP. Sier han derimot at nå må vi sette foten ned, vil det negative fokuset på innvandring også gi UKIP flere stemmer. Positive meldinger om at «nu går alt så meget bedre» vil neppe vinne frem i Storbritannia. Der er de realister som liker å klage. De foretrekker å se at budskapet fra statsministerens kontor viser at landets politiske ledelse er klar over problemene som folk opplever.

Tenketanken Bright Blue jobber for koalisjonen og vil i april publisere et manifest for å sikre et «balansert og moderat budskap» fra de konservative. Fokus vil være på minstelønn, skolen, barn og demens. Områder som er viktige for mange velgere.

Men Bright Blue virker livsfjernt og amerikanisert for den britiske opinionen. Britene tåler sannhet og mistror rosemaling. Den nye kampanjelederen Lynton Crosby kjører en tøffere linje enn sin forgjenger og det vil de konservative tjene på.

UKIP har sin egen kampanje klar: De vil nå frem til sofavelgerne.

Asked on BBC Radio 4’s World at One about a possible win in next May’s European elections, Tim Aker from UKIP replied: «It would completely change British politics.»

He added: «We are attracting former non-voters who haven’t voted in 20 years… We are getting people who gave up on the other parties a reason to turn out.»

This had left Labour and the Conservatives «panicking», Mr Aker said, as they had not dealt with «mass immigration and mass unemployment».

He said: «There’s no sense of control. We can’t control the numbers (of immigrants within the EU), so why take the risk?»

_71971992_71971991

Nok en velger opp av sofaen?

De konservative har lovet å holde en folkeavstemming om EU før 2017 hvis de vinner parlamentsvalget i mai 2015. David Cameron har ingen mulighet til å følge Liberaldemokratene på deres ensomme vei mot EUs stjernehimmel.

Korsveien nærmer seg.

Daily Mail

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂