Partilederdebatter i TV og radio er sjeldne i Storbritannia. Istedet har man Prime Minister Questions hver onsdag i Parlamentet og TV-programmet Question Time hver torsdag. Partiledere figurerer ikke i Question Time, men politikerne i panelet er som regel nær eller en del av partiledelsen. Det var derfor overraskende at Liberaldemokratenes Nick Clegg utfordret UKIPs Nigel Farage til direktesendt debatt om EU og innvandring. Ja-partiet mot Nei-partiet.

Det var store forventninger til at Nigel Farage ville gå seirende ut av debatten, så hva motiverte Nick Clegg til å ta en slik risiko? Clegg er en dreven politiker selv om partiet hans raser nedover i popularitet. Det var Nick Clegg som gjorde det best i TV-debattene før 2010 valget. Nå fikk han muligheten til å være den rasjonelle og fornuftige pro-EU-stemmen som han håper skal gi velgerne en dytt og Liberaldemokratene en ny giv. Han må ha ment at han ikke hadde noe å tape.

 

Så hvem vant debatten?

Det enkle svaret er Nigel Farage.  En YouGov måling etter debatten ga Nigel Farage seieren med 57% mot Nick Cleggs 36%.  I et litt større perspektiv er de kanskje begge vinnere fordi de turde å ta sjansen på en slik debatt.

Debate

Taperne var Ed Miliband og David Cameron som ikke ønsket å delta. Nick og Nigel er ikveld sentrale i alle nyhetssendinger hvilket gir dem begge sårt tiltrengt PR. Nick Clegg har fått vist at han ikke er noen pingle og Nigel Farage har tatt utfordringen på strak arm.

I og med at Nigel Farage kom best ut (ifølge målingen) kan man si at Ed Miliband og David Cameron tapte i dobbel forstand ettersom de også har mer eller mindre samme synspunkter som Nick Clegg.

Media har lenge vært ute etter å ta UKIP for dempe folkets begeistring i oppløpet til EU-valget i mai. Daglige små drypp med uvesentlige historier som setter UKIP i et dårlig lys, skal gjøre leserne negative. Denne strategien er ikke nødvendigvis effektiv. Ikke bare er folk nå langt mer skeptiske til hva de leser i avisene, men det viser seg også at når folk har bestemt seg for å stemme UKIP, er det få veier tilbake. Akkurat som Sverigedemokratene er UKIP en endestasjon.

Mr Clegg – who wants Britain to stay in – said the UKIP leader’s claims about how many Romanians and Bulgarians might come to the UK were «simply not true».

But Mr Farage denied this and said EU immigration was costing Britons’ jobs and driving down wages.

The exchanges on immigration were the most heated in the hour-long debate, which ranged across trade, the human rights act, the EU referendum, gay marriage and political integrity among other things.

BBC The Telegraph Daily Mail  The Independent  The Guardian

Neste uke er det duket for andre omgang av debatten.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂