Nytt

Den britiske kjeden Marks & Spencer lar ansatte slippe å håndtere alkohol eller svineprodukter hvis deres religiøse overbevisning tilsier det.

Det høres hensynsfullt ut, men siden dette er en butikkjede betyr det at hensynet til de ansatte går ut over kundene. I ett tilfelle søndag ble kunder med alkohol bedt om å vente til det ble funnet en egen kasse. Kundene var rasende. De opplevde det som en ydmykelse.

Så langt tyder reaksjonen på at «hensynet» ikke var noe klokt trekk. Kundene sier takk og farvel på rekke og rad.

Furious M&S customers threatened to boycott the store last night for allowing Muslim checkout staff to refuse to serve customers who want to pay for alcohol or pork.

Managers at a London store told the workers they could ask any shoppers trying to buy the items to wait until a different till was available, it emerged yesterday.

One shopper said: ‘I had one bottle of champagne, and the lady, who was wearing a headscarf, was very apologetic but said she could not serve me. She told me to wait until another member of staff was available.

Men hvis toleransen gjelder én gruppe må den vel også gjelde andre. Eller? Leserne er flinke til å finne på eksempler.

Customer Matt Syson wrote: ‘If you have Christian workers who wish to refuse the sale of ladies’ garments to male homosexuals or men’s trousers to lesbians, I do hope you will stand by those workers’ religious or personal beliefs.

‘My family and I shall no longer purchase any goods from your company due to the implementation of this “one rule system” that creates further division and hatred within our communities.’

Hvis folk får oppfattelsen at dette er regler som innføres for å ta hensyn til en bestemt gruppe, kan det gjøre folk oppmerksomme på at muslimenes inntreden i britisk samfunn og arbeidsliv betyr innrømmelser og innskrenkinger i deres egen frihet, som f.eks å kjøpe alkonol og svineprodukter.

Mange vil oppleve at de ydmykes ved å måtte gå til en egen kasse. De lurer på om det neste er at alkohol og svin er «ute».

Angela Phillips posted: ‘If M&S go ahead with this they are going to lose so many loyal customers.

‘If they do not want to serve people with pork or alcohol they shouldn’t work in the food hall. Simple!’

Heather Playdon posted on the store’s Facebook page: ‘I shan’t be shopping in M&S any more. The quintessentially British retailer bows down to Muslim beliefs. And in turn alienates the majority of Christian and non-religious customers. Outrageous.’

Reglene bryter med det mest grunnleggende ved arbeid i en butikk; man er der for å tjene kundene. Hvis man ikke kan berøre alkohol bør man kanskje finne seg en annen jobb? I stedet er det kundene som må tilpasse seg.
Det er vanskelig  å forstå at et oppegående kommersielt firma kan finne på noe slikt.
Segregeringen betyr at konkurrentene som ikke diskiriminerer får en fordel, og de var ikke sene med å utnytte den.

Sainsbury’s guidelines state there is no reason why staff who do not drink alcohol or eat pork for religious reasons cannot handle them. Tesco said it made no sense to put staff on a till if they refused to touch certain items for religious reasons.

Asda said it would not deploy any Muslims on tills who objected to handling alcohol, while Morrisons, which is based in Bradford where there is a large Muslim community, said it would ‘respect anyone’s wishes not to handle products for religious or cultural reasons’.

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2527820/Marks-Spencer-tells-Muslim-staff-CAN-refuse-serve-customers-buying-alcohol-pork.html