Nytt

En amerikansk flyvertinne som konverterte til islam anlegger sak mot sin tidligere arbeidsgiver fordi hun mener de ikke overholdt avtalen om at hun skulle slippe å servere alkohol.

Charee Stanley mente hun hadde en avtale om at andre skulle ta seg av alkoholen om bord. Men det som fungerte med noen kolleger, fungerte ikke med andre. De klaget på henne.

Charee Stanley, a former employee of Atlanta-based ExpressJet, filed the lawsuit through the Council on American-Islamic Relations (CAIR), a non-profit civil rights and advocacy group.

Stanley converted to Islam shortly after joining ExpressJet, and arranged with her employers that she would be exempt from serving alcohol during flights. “Once she converted and later explained to her supervisor her issue regarding serving liquor, a reasonable accommodation was made,” said a spokeperson on the CAIR Facebook site. “When a customer asked for alcohol, the other flight attendant served [it] in her place while she served the next passenger. This accommodation worked fine for dozens of flights.”

charee-stanley-getty-large

CAIR går i spissen for en annen type borgerrettsbevegelse basert på islamske prinsipper. CAIR mener at muslimer har rett til å la religionen diktere måten de utfører jobben på. De må få slippe det som ikke passer med  religonen, som å berøre svin og alkohol.

Men det er ingenting om kolleger som må gjøre dobbelt arbeid, eller om belastningen ved å arbeide i et miljø hvor det bæres hijab.

CAIR vil ha full uttelling.

Dawud Walid, executive director of the CAIR Michigan chapter, said on the organisation’s social media site that Stanley’s suspension was unlawful. “Under the guise of American law, an American is allowed reasonable accommodation for their religion as it long as it isn’t casing undue hardship.”

CAIR mener at det lå «islamofobi» i luften da Stanly ble suspendert.

Med rett til sharia har muslimer fått en murbrekker som kan gi dem en priviligert posisjon på enhver arbeidsplass.

Lena Masri, CAIR senior staff attorney, said at the time that the grievance against Stanley contained “Islamophobic” overtones because it noted that she wore a headscarf and carried a book with “foreign writings”.

CAIR modellerer sin kampanje etter de sortes borgerrettsbevegelse: De kjører på diskriminering, men ser saken konsekvent fra muslimers standpunkt.

In a statement, Ms Masri emphasised the importance of religious freedom. “What this case comes down to is no one should have to choose between their career and religion, and it’s incumbent upon employers to provide a safe environment where employees can feel they can practice their religion freely.” The lawsuit is ongoing. 

Men frihet til å følge sharia på jobb er ufrihet for andre. Det bryr ikke CAIR seg om. Det vitner om en insensitivitet overfor samfunnet de virker i som ikke akkurat gjør muslimer mer attraktive på arbeidsmarkedet. Eller tror CAIR de skal vinne denne kampen?

http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/north-america/united-states/articles/muslim-flight-attendant-refused-to-serve-alcohol-sues-expressjet-airline-unlawful-suspension/