KrF legger frem et forslag for Stortinget som ber bokbransjen vurdere et utvalg tilsvarende pressens faglige utvalg, PFU. KrF går inn for etiske retningslinjer også for forlagene.

Konsernsjef i Aschehoug, Mads Nygaard, reagerer:

– Om Norge innførte sensurerende eller regulerende instanser som PFU for hva som skal kunne stå på trykk i bøker, ville vi vært det første landet i den demokratiske verden som innførte noe slikt. Noe av det beste med litteraturen i Norge er det store mangfoldet og ulikhetene i utgivelsene, preget av stor respekt for omsorg og etikk, sier han.

En del av reaksjonene på Marit Christensens «Moren» var så ensidige at Nygaard bruker uttrykket «blodtåke». De avskrekket snarere enn stimulerte til en disksjon om et etisk råd.

– Jeg mener enkelte pressefolk ikke evnet å se at alt som står i boken inngår i en større helhet. De gikk løs på forlag og forfatter, unyansert og med mange ufine karakteristikker. Det tok en liten stund før det kom noen nyanserte vurderinger. Det er ganske viktig at man som journalist hever blikket, og jeg mener visse deler av norske medier ikke klarte dette, sier Nygaard.

http://www.dagsavisen.no/kultur/forlagssjef-raser-mot-bok-pfu/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.