Sytten år gamle Yasmin Hadafow, en norsk-somalisk pike som er vokst opp med far og fem søsken i Bø i Vesterålen, har sammen med sin klassekamerat på medielinja ved Hadsel videregående skole Amanda Ingebrigtsen laget en kortfilm om de forskjellige forventningene en ung muslimsk kvinne i Norge møter hjemme og ute.

Yasmin definerer seg som en pliktoppfyllende muslim, som ber og helst vil adlyde faren – moren døde da hun var seks år. Faren vil at hun skal gå med slør, og hun tar det på seg hver dag før hun drar avgårde til skolen. Men i Bø risikerer en kvinne med hijab å føle seg litt som en fisk på land, så hun tar det av seg kort tid etter at hun er gått ut. Blir en litt annen person.

Faren blir oppringt av andre muslimer som spør hva datteren holder på med. Det er tungt for ham. Han gir datteren frihet, men håper at hun en dag vil ta sløret på.

Yasmin er norsk, og hun er muslim. Ikke alltid en enkel kombinasjon, med sine motstridende forventninger, for de mange som befinner seg i en tilsvarende situasjon. Hun er tøff som forteller om det, og heldig som har en far som lar henne gjøre det.

 

Vesterålen Online: Det vanskelige valget
NRK Nordland: Yasmin kastet hijaben og laget film om det