Nytt

På nyåret ble det kjent at Frp-statsråd Solveig Horne den 2. desember 2013 hadde gitt Forsvaret en inkluderingspris for bruk av hijab og halalmat. Bruk av hijab har også blitt diskutert mye her i Trondheim i det siste fordi Byavisa har sett på bruken av hodeplagget i lys av muligheter for jobb.

Sist uke skrev Byavisa om Yasmin Ahmed (27) som er utdannet helsesekretær, men som ikke har fått jobb, til tross for at hun har sendt 60 jobbsøknader. Saken ble også omtalt her på Document.

I denne ukens Byavis får Yasmin svar av øyelege og klinikksjef Jan Guldahl ved Trondheim Øyelegesenter. Guldahl sier han ble svært provosert av artikkelen om Yasmin som ikke får seg jobb. Han mener hun ikke lykkes med å finne jobb fordi hun bærer hijab.

– Jeg ser ei søt jente i hijab. Da slår det meg at det er synd at folk ikke får jobb. Men hun ville ikke fått jobb hos meg. På grunn av hodeplagget hennes.

Guldahl og hans ansatte er enige om at hodeplagget gjør Yasmin lite attraktiv på jobbmarkedet.

– Vi ble enige om at hun ikke kunne få jobb hos oss. Dersom hun hadde tatt av seg hodeplagget – ja, kanskje. Hun må selv forstå at hun ikke får jobb med det hodeplagget.

Øyelegen forundres over at kvinner med hijab fortsetter å søke jobb iført hodeplagget, og han oppfordrer Yasmin til å ta av seg plagget og søke 60 jobber på nytt. Jan Guldahl tror ikke Yasmin vil få jobb om hun fortsetter å bruke hijab, og på den måten signalisere at hun ikke er integrert.

Klinikksjefen snakker befriende ærlig om at han ikke ønsker å understøtte innvandrere som ikke viser tegn på å tilpasse seg det norske samfunnet og skikkene her.

– Jeg er ikke interessert i å betale skatt til sosialhjelp til innvandrere når de ikke prøver å integrere seg i det norske samfunnet. Man må ta skikken dit man kommer! Dette blir det samme som når nordmenn besøker andre land med egne skikker og tradisjoner. Vi må selvsagt tilpasse oss.

– Det ender med at hun ikke får jobb. Deretter må hun på sosialstønad, og det må jeg og alle andre som jobber betale for av skattene våre.

– Og er det slik at hun absolutt ikke vil ta skikken her i Norge så hun kan få jobb og bidra i samfunnet – da kan hun dra til et annet muslimsk land hvor det ikke er fare for liv og helse.

Oppriktige uttalelser av denne karakter er blitt sjelden vare i det offentlige rom. Guldahl uttrykker sannsynligvis hva mange tenker, men som få tør si åpent. Og mens øyeleger forteller oss hvordan det bør være, lusker Frp-statsråder rundt og deler ut priser for hvordan det ikke bør være.

 

– En dame med hijab vil aldri få jobb hos oss