Abid Raja (V) reagerer på at øyelege og klinikksjef Jan Guldahl ved Trondheim Øyelegesenter nekter å ansette kvinner som bærer hijab. Raja mener en slik praksis er diskriminerende, og sier det er et tilbaketog for innvandrerkvinner og et slag i trynet for deres likestillingskamp.

– Hvis slike holdninger får utbrede seg, vil det være et tilbaketog for innvandrerkvinner. Det blir enda vanskeligere for dem å få seg jobb. Hvis arbeidsgivere ikke vil ansette kvinner med hijab, er det et slag i trynet for likestillingskampen for innvandrerkvinner. Og et stort tap for samfunnet. Samtidig er det diskriminerende

Raja mener altså at dersom hijaben stopper arbeidsgiver i å ansette kvinner, så er det ikke hijabens feil. Det er arbeidsgivers feil. I alt 13 leger har tatt kontakt med Guldahl siden artikkelen ble publisert i Byavisa sist uke. De skal ha sagt at de er enige med ham, at de heller ikke ville ansatt en med hijab. Raja legger alt ansvaret på arbeidsgivere som Guldahl og anklager han for feil holdninger

– Vi vet at det dessverre finnes mange med slike holdninger. Vi vet at det er mange innvandrere som ikke får seg jobb. Og når innvandrerkvinner ikke slipper til på arbeidsmarkedet, hindrer det kvinnene i å komme videre i livet sitt. Det hindrer dem i å bli likestilte.

Man må anerkjenne fakta, og fakta er at Guldahl ikke ansetter kvinner med hijab. Dette må jobbsøkende kvinner ta til etterretning: Hijab eller eventuell jobb. Guldahl sier ikke noe om forbud mot bruk av hijab, han sier derimot noe om konsekvensene. Raja har feil fokus og snur problemet på hodet. Dersom hijaben er til hinder for jobb og integrering, må kvinnen selv prioritere. Valget sier noe om holdninger, både til integrering og til likestilling.

 

Byavisa: – Et slag i trynet for likestillings-kampen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂