Innenriks

Ørjan Greiff Johnsen er jurist og en av flere som omtrent en gang i måneden er tildelt en halvside spalteplass under Meninger i Adresseavisen. Det er mye bra, men også mye merkelig å lese i disse spaltene. Under kategorien merkelig hører utvilsomt Ørjan Greiff Johnsens fredagsepistel Grumsete farvann (30.01.). Her forteller han leserne at han er begynt å lese rights.no. Dette etter at Hege Storhaug deltok i debatten rundt øyelege Jan Guldahl og ansettelse av kvinner i hijab.

-Og man kan slå fast at refleksjonsnivået ikke har blitt særlig større, verken hos Storhaug eller hos hennes fanskare, om vi kan kalle den det, altså de som blindt og ukritisk støtter henne i kommentarfeltene under hennes artikler.

Storhaug og andre islamkritikere ser verden i sort hvitt.

-Terroraksjonen i Paris var dypt tragisk, den ble utført av radikaliserte islamister, det var en avskyelig terrorhandling det ikke finnes forsvar for. Men det kan finnes forklaringer. Og det er her Storhaug og hennes meningsfeller ser verden i sort/hvitt. Det er oss mot dem. Og det er islam alene som ligger til grunn for slike handlinger, fordi islam er en krigersk religion som vil legge verden for sine føtter. Man kan si mye om dette, men jeg tror jeg nøyer meg med å konstatere at jeg synes de er en aldri så liten smule unyanserte i sitt verdensbilde.

Oss mot dem? I mange europeiske storbyer er muslimske bydeler delt i dem og oss – i en slik grad at Greiff Johnsen sannsynligvis ikke tør dra dit fordi «vantro» har ingen adgang. Greiff Johnsen er ennå langt fra de muslimske no-go zones. Han sitter derimot i Trondheim og frykter Hege Storhaug .

-Av og til kan det være nyttig å se seg selv i speilet, og det er ikke alltid like vakkert det man ser. Islam og muslimer går ikke opp i røyk og forsvinner sånn helt av seg selv. Religionen og utøverne er her for å bli, også i vårt land. Og muslimer kommer i ganske mange forskjellige utgaver, akkurat som kristne eller, for den saks skyld, ikke-troende. Hege Storhaugs retoriske teknikk bidrar til en ting; å helle bensin på bålet, å fyre opp under allerede eksisterende motsetninger, å skape frykt og hat. Det er stygt og det er grumsete. Dialog og tilnærming er fremmedord. Og rent personlig nærer jeg en større angst for de holdninger Storhaug representerer – og hvilken trussel de utgjør mot vårt samfunn og våre verdier – enn jeg gjør for de muslimene som bor her og er en del av vårt samfunn.

Vet ikke Greiff Johnsen at dialog og tilnærming er politikken som føres over hele Europa? Faktum er at volden, ekstremismen og terroren øker mens dialogen pågår. Greiff Johnsen kan se seg selv i speilet og spørre hvorfor dialogen ikke virker? Svaret er ikke alltid like vakkert.

Om man ønsker å betale for å lese om grums, kan man få tilgang til artikkelen her