Feature

beuys.joseph

 
Den siste som assosieres med den brune fortid er den myteomspunne kunstneren Joseph Beuys. Det later til at hvis man graver i menneskers liv kommer man før eller siden på brune skjeletter.

Svenska Dagbladet har en notis om en ny biograf som har gravd i Beuys fortid og «funnet»:

”Ett monument vräks omkull”, skriver Die Welt i teasern för sin intervju med Hans-Peter Riegel, som skrivit en ny, 600 sidor tjock, biografi om Joseph Beuys. Den tyske konstnären (1921–1986) var fram till sin död en av konstvärldens stora ikoner – och många skulle argumentera för att han fortsatte vara det långt efter sitt frånfälle.

 

Var Joseph Beuys nazist? Riegels bok – ännu inte utkommen, sammanfattas i Spiegel Online (på engelska här) – beskyller Beuys för att vara en seriell lögnare, en mytoman som omgav sig med gamla nazister och som aldrig befriade sig från totalitärt och rasistiskt tankegods.

Oomstritt är att Beuys var strakt influerad av antroposofin och dess grundare Rudolf Steiner. Enligt Riegel trodde han stundtals att han själv var Steiner, en utvald, besatt av Steiners ockultism, rasteorier och idéer om en germansk själ. En mental miljö dit, fortfarande enligt Riegel, flera gamla nazister sökte tillflykt.

”En skandalbiografi som inte tillför något nytt”, kommenterar Chistoph Driessen på nyhetsbyrån DPA.